2005-05-03

Vad ska alliansen göra?

Igår var det alliansens, eller rättare sagt, de borgerliga partiernas stora dag. De förde fram sina förslag till ekonomisk politik. Dagen började bra med att ett gemensamt förslag om sk nystartsjobb läcktes till Rapport och rapporterades i morgonsändningen. Men sedan sköt journalisterna in sig på oenigheten. Till viss del är det överdrivet, och till viss del får borgarna skylla sig själva när de pratat en del om att komma överens i den ekonomiska politiken.

Det bästa sättet att bli av med diskussionen är att bli överens om politiken, men om det nu inte går eller är önskvärt, vad ska de göra då? Framförallt två saker:

1) Kom överens om ett positivt budskap och hamra in det fram till valet. Säg inte att det är ett problem, eller en problematisk fråga om de inte är överens om något. Säg istället att det är bra, att vi i grunden är överens, men att det finns skillnader som gör att väljarna kan välja inriktning på regeringen. Tycker ni si röstar ni på c, tycker ni så röstar ni på kd. Och det svaret ska sedan fortsätta med nummer två.

2) Rikta blicken mot vänsterkartellen. De lyckas visserligen under dramatiska former komma överens om en budget, men i övrigt är de inte överens om mycket alls och ingen vet hur länge budgetsamarbetet håller. Mp säger igen att de kommer kräva plats i regeringen efter valet. Då finns tonvis med frågor som måste kommas överens om. Det är ett skakigt samarbete på vänsterkanten idag, det kommer inte bli mindre skakigt nästa period. Sossarna försöker skrämmas med moderaterna, borgarna borde skrämmas med kommunisterna.

Om inte den ekonomiska politiken är gemensam, se då till att retoriken är det.

Inga kommentarer: