2005-05-14

Ta pengarna från de rika!

Ett ständigt återkommande krav från vänster är att ta ut mer skatt från de rika. Det är så ofta förekommande i vårat samhälle så det nästan blivit till en norm att det ska vara så. Ifrågasätter man det är man ond. Därför är det otroligt viktigt att det finns fakta att tillgå för att kunna granska normer.

Att ta från de rika och ge till de fattiga kan ha olika negativa konsekvenser för ekonomin och därmed bli sämre även för de fattiga - det har jag fattat. Men ändå så låter det ju ganska rättvist, eller hur? Men hur mycket pengar handlar det egentligen om? Det är väldigt intressant.

Enligt en rapport från Ratio så har de tio procent i landet som tjänar mest en total årlig inkomst på 100 miljarder kr. Idag betalar de ca 75 procent av den i olika former av skatter, alltså 75 miljarder. Då är det lätt att fatta att en höjning av skatten med fem procentenheter inte ger mycket pengar. Inte ens en höjning till 100 procent ger mer än 25 miljarder extra. Som en jämförelse ligger statsbudgeten på 7-800 miljarder kr.

(Via Munkhammar)

Inga kommentarer: