2005-05-24

ROKS och SCUM

På ROKS hemsida har de lagt ut ett pressmeddelande om Dokument inifrån. I pressmeddelandet säger de att män inte är djur och menar att Evin Rubar (reportern) har vinklat det och tröttat ut Irene von Wachenfeldt så att hon tillslut fick "rätt" svar. Enligt ROKS har Wachenfeldt först svarat nej på frågan om män är djur.

Jag tror säkert att dokumentärerna är vinklade på olika sätt och att reportern kan ha använt en jobbig intervjuteknik för att få fram svar hon ville. Men, grejen är att ROKS ljuger i sitt pressmeddelande. Det förklarar Anders ML på sin blogg. von Wachenfeldt svarade inte som de skriver i pressmeddelandet, det kan alla se i dokumentären.

I övrigt berör pressmeddelandet SCUM Manifest. SCUM står för Society for Cutting Up Men och är en vidrig bok. Erik Svansbo har mer om det. ROKS tidning Kvinnotryck har hyllat boken, trots att de uppmanar till att döda män. Författaren Valerie Solanas gjorde också det, hon sköt och dödade Andy Warhol. ROKS skriver att Solanas utsattes för våldtäkter och att det inte är konstigt att hon med hennes bakgrund hatade män. Nej, det är inte så konstigt. Vad som däremot är konstigt är att ROKS hyllar boken tillsammans med mycket stora delar av dagens feministsverige.

Erik Svansbo är mycket påläst om SCUM och har skrivit en debattartikel som förhoppningsvis publiceras snart i en stor svensk tidning. Den kommer hälla ytterligare bensin på elden, men framförallt ta upp något oerhört viktigt. Vad denna extremfeminism kan leda till, håller på att leda till och vad vi istället ska göra för en bättre jämställdhet.

5 kommentarer:

AndersML sa...

Nja, vi vet inte om hon svarade med hänvisning till Solanas upplevelser vid något tillfälle någon gång. Men det kan inte användas för att bestrida vad hon faktiskt har svarat, på en direkt fråga, inför kameran. Det borde hon stå för.

Hört Studio ett-intervjuerna?
rtsp://lyssna.sr.se/p1/nyhetsverktyg/P1_03175125D_2005-05-24_172459.rm

(Blogger tillåter inte rtsp-länkar i kommentarerna)

Anonym sa...

Jag undrar hur ROKS hanterar och förklarar att det även finns kvinnor som slår? Det är ju nästan enbart barn som utsätts för detta.

Jag undrar hur de kan förklara detta?

Bulten i Bo sa...

ROKS rekommenderar SVT att lägga ut det oklippta intervjumaterialet på webben. SVT vägrar det, det tycker jag säger en hel del.

6 timmars tid ägnades åt intervjuer med ROKS ordförande! Att det ska behöva ta så lång tid att få svar på de frågor man har, måste tyda på att intervjuaren var dåligt förberedd!

Erik Starck sa...

Andy Warhol blev illa skadad av skotten Solanas avfyrade men han dog av andra orsaker nästan 20 år senare.

Niklas Frykman sa...

Män är djur. Av släktet Homo Sapiens Sapiens. Det är inte särskilt kontroversiellt om man inte är kd:are.