2005-05-15

Kongressen fäller mp - och hela vänstern?

Miljöpartiets kongress för en vecka sedan kan bli en katastrof både för mp och de andra i vänsterkartellen. Fortsatt krav på att gå ur EU, ett räntefritt samhälle och annat galet röstades igenom.

I en Sifo-undersökning backar partiet till 4,2% (-1,4%) och i en undersökning som gjordes innan kongressen låg de redan under spärren med 3,9%.

Dessutom försvårar kongressbesluten ett eventuellt regeringssamarbete med sossarna och inte minst en valrörelse där mp och s ska försöka anklaga alliansen att de inte är överens. Det kan klirra ganska rejält i glashuset då.

Satsningen på feminism är ett sätt att kontra F!, det fattar alla. Och kanske är det mps enda chans att överleva. Feminism och jämställdhet kommer garanterat vara en större fråga än miljö i nästa val.

En annan grej som är högst intressant är att mp är det parti som får absolut flest stödröster i riksdagsvalen. Ända upp till 40 procent av de som röstade på mp 2002, gjorde det för att de inte skulle hamna under spärren och skulle hellre röstat på s eller v. Kommer dessa väljare göra så igen? Vänsterpartiet kan komma att behöva alla röster som finns och säkert kommer en del av dessa stödröstare istället rösta på F!.

Det blir ett mycket svårt val för vänsterkartellen.

Inga kommentarer: