2005-04-30

Har du hört den förut?

"LO har rätt i sin kritik mot oss moderater. Vi har varit dåliga på att hjälpa invandrare att komma in på arbetsmarknaden."

Så inleds dagens moderatinlägg på DN Debatt. Tekniken att dra in LO och få det att låta som att de lyssnat på dem och säga att deras gamla politik var dålig har de använt några gånger nu. Jag undrar hur länge det kommer fundera. Det börjar kännas lite uttjatat.

Snart kan gränsen nås där folk börjar fundera på vad det är för folk som finns i moderaterna egentligen. Vad drev de för idiotisk politik innan, och är Reinfeldt verkligen någon garanti för att de inte kommer göra det efter ett maktskifte.

En annan fara är att moderaternas omsvängning handlar betydligt mer om ändrad retorik än ändrad politik. Väljarna kan bli missnöjda om de ser för mycket av traditionell moderatpolitik efter ett maktskifte.

Det känns konstigt att gnälla när (m) nästan är i fatt (s) i opinionsundersökningarna, men det finns alltid anledning att utvärdera och omvärdera. Moderaterna menar att de gör det nu, men de får inte glömma att göra det under resans gång också.

1 kommentar:

Robert Nordman sa...

Det kommer fungera ett bra tag till - vad gäller den publik man pekar på det inför.
För att presentera vår politik skulle det inte behövas med en sådan markering; denna omarbetning skulle skett i vilket fall som helst.
Inte heller behövs markeringen för att tala med väljarna, gamla som nya.
Samma sak gäller de som följer politiken väldigt tätt, oavsett om det är ledarskribenter eller andra.
Publiken man riktar sig till är LO själva - och socialdemokraterna. Det blir svårare och svårare för LO och (s) att använda den vanliga angreppsmetoden mot (m). Istället blir de mer och mer tvungna att använda fula metoder - för LO kommer fortfarande stå på (s) sida - och det kan slå tillbaka väldigt hårt.

Sedan skulle nog jag säga att det är en markering inåt också. Det finns en del, både medlemmar och sympatisörer, som vägrar lyssna till alla förslag från exempelvis LO enbart på grund av avsändaren. Där hittar man en av flera orsaker till att (m) upplevts som helt verklighetsfrämmande under vissa perioder.
Vad Fredrik m.fl. då gör är att peka på vägen tillbaka till en moderat kärna: Sådant som är bra skall man lyssna på och ta till sig och därmed punkt.