2005-04-16

Den idiotiska stopplagen

Idag i DN Konsument går det att läsa om svenskar som åker till Tallinn för att gå till tandläkaren. För det första är det väl knappast något vi trott för tio år sedan, att vi svenskar med så fina tänder skulle åka till ett öststatsland för att få dem fixade.

Hur som helst. Det här visar på hur vård i olika former inte alls är något vi i framtiden enbart kommer utföra i det egna landstinget eller ens i det egna landet. Vi kan förmodligen vara beredda att flytta på oss ganska långt för att få en bra och/eller billig vård. Detsamma gäller naturligtvis människor i andra länder.

Därför är stopplagen som förbjuder vinst inom vården så förbannat korkad. Vi borde göra precis tvärtom och se till att branschen får möjlighet att växa till sig och utvecklas så vi kan locka hit människor från andra länder. Det bästa sättet att locka hit dem är naturligtvis en bra vård, men vi har även en tillgång i vår vackra natur och stillsamma, lugna miljö. Spa-anläggningar är populära idag, men i framtiden kan mer avancerad vård bedrivas på sådana ställen. Bra tandläkarvård, behandling av andra krämpor och lerinpackning vid en spegelblank sjö i Värmland. Låter väl inte helt fel?

Tyskar och norrmän låter som två målgrupper som både har hyfsat med pengar och bor nära, baltländerna är på snabb frammarsch som resten av Östeuropa.

Men vi får inte lura oss och tro att det är något bara för de rikaste. Medelklassen kommer skaffa försäkringar och investera mer och mer i sin egen hälsa, det är därför detta kommer bli en jättemarknad som vi absolut inte får missa.

Inga kommentarer: