2005-04-04

Bara kvinnor

På presskonferensen frågade någon om det fanns några män med. Nej, det gjorde det inte, men de var varmt välkomna.

Det leder till något jag funderat lite kort över. Detta är ett feministiskt parti, men vad jobbar de för egentligen? Vad är deras mål? Är det ett jämställdt samhälle? Jag förmodar det. Men hur försvarar de då att de bara är kvinnor? Kanske för att det är så stor dominans av män i andra partier, så ett parti med bara kvinnor jämnar ut det. De kan lyfta kvinnofrågor, och det kvinnliga perspektivet kommer fram. Men då borde partiet läggas ner efter ett tag, eftersom det inte är ett jämställdt parti.

Som jag skrivit tidigare så kan det behövas ett sånt här parti för att lyfta kvinnofrågor, men om man tittar på själva partiet ur ett jämställdhetsperspektiv är de värre än de andra partierna, där både män och kvinnor finns. Visst vore det häftigt med ett parti som är jämställt och jobbar hårt för jämställdhet.

Kanske måste det här komma före, innan vi kan få riktig jämställdhet. Men kritiken från Feministiskt iniativ mot andra partier och andras organisationer bristande jämställdhet kommer klinga lite falskt, tills de är jämställda själva.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske måste det följa den vanliga gången med tes -> antites -> syntes för att uppnå det där riktigt jämlika partiet.

I övrigt förstår jag inte hur en vettig människa kan lägga sin röst på dubbelmoralens mästarinna, Schyman.

Danne Nordling sa...

Inga konkreta krav?
Jag lyssnade inte så noga och fick inte först klart för mig att det var ett parti som hette "Feministiskt initiativ". Håller med om att det är ett dåligt namn.
Men det värsta är att jag inte kan erinra mig något enda konkret karav som de har på programmet. Det verkade bara vara fråga om abstrakta ideologiska intentioner som man inte behöver lyssna på för att veta ungefär vad det går ut på.

Robert Nordman sa...

Förutom att man kan kommentera på många sätt, tycker jag det är lite skoj att detta kom samma dag som denna artikel i DN.

Magnus sa...

Vist känns det som om skivan har hakat upp sig... nu måste deras program upp i dagsljuset...

Veministerna...

Mathias Sundin sa...

Bra och intressant analys Robert.

Tycker det ligger en hel del i samtliga kommentarer. Ska bli intressant att se hur det här utvecklar sig.