2005-04-01

Ahlmark sågar

Den senaste kolumnen av Per Ahlmark berör FN och masslakten i Rwanda och han är inte nådig mot världens ledare med Kofi Annan och Bill Clinton i spetsen. Kolumnen är lite upprepning av det Ahlmark skrivit om under lång tid, men den sätter ändå fingret på hur absurt dåligt FN fungerar i vissa delar.

Jag håller på att läsa Per Ahlmarks bok "Det är demokratin, dumbom". Den rekommenderas precis som de tidigare "Vänstern och tyranniet" och "Det öppna såret". Jag kan inte undanhålla er från ett stycke i inledningen av boken.

Per Ahlmark är på konferens i Tokyo i början på 70-talet för parlamentariker från hela världen. Trots att två tredjedelar av delegaterna kom från diktaturer klev Ahlmark upp och sin vana trogen försvarade Israel och förbannade de arabländer som försökte upplåna landet. Två av de flera hundra åhöraren applåderade efter talet.

Araberna gick till ordförande för svenskarna, som blev mycket arg - på Ahlmark. Så här beskrivs han:

"Sture Ericson (s), den kanske mest principlöse person jag träffade under 20 år i politiken. På goda grunder hade aldrig Ericson blivit statsråd, men kompenserades av sitt parti med vissa oviktiga utrikesuppdrag samtidigt som han var chefredaktör för Örebro-Kuriren under dess minst heroiska period."

Oavsett vad man tycker om Ahlmark, så är han underhållande. Och jag gillar honom dessutom.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Behövs fler som honom, vet inte hur länge till jag klarar av denna PK:ism som kväver landet.

// AKZ

Anonym sa...

Gillade Ahlmark skarpt förut, när han var fp-ledare och en tid därefter. Nu är jag så i grunden trött på hans ryggmärgsreaktioner varje gång någon kritiserar Israel. Kan man kritisera Israel utan att vara antisemit? Kan man kritisera Sverige utan att hata svenskar?

Mathias Sundin sa...

Många har den bilden av honom bgan. Och visst är han besatt av Israel. Han säger själv att han älskar det landet mest på jorden, men inte nödvändigtvis ledarna i det. Visst tar han Israel i försvar, men det finns också mycket han är kritisk mot. Det framför han sällan (för att han tycker att andra gör det tillräckligt). Men inte kallar han alla som kritiserar Israel för anti-semiter? Den bilden har inte jag.

Anonym sa...

Shit, Mathias, nu måste jag ju börja läsa Ahlmark igen för att se om jag hade fel...

Mathias Sundin sa...

Hehe ja, det tycker jag du ska göra.