2005-03-24

Wolodarski om tjänstedirektivet

Något av det dummaste som beslutats på EU-nivå är att inte godta det nuvarande så kallade tjänstedirektivet, som skulle öppna för fri handel med tjänster. En fullständig självklarhet. Varför är det okej att köpa en bokhylla från Polen men inte en tjänst?

Peter Wolodarski skriver bra om det värdelösa beslutet att vattna ur tjänstedirektivet. Henrik Alexandersson skriver också om saken.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alla liberaler kan säkert se fördelarna av en liberalisering av tjänstesektorn. Däremot tycker inte jag att direktivet är helt igenom bra.

Wolodarsky skriver att "[t]jänstedirektivet bygger på en enkel och genial tanke. Om det är lagligt att sälja en tjänst i ett land, så ska det vara tillåtet att sälja samma tjänst i hela unionen."

Detta innebär att (t ex) svensk lag direkt påverkas av ett annat lands lagstiftning. Om prostitution är legaliserat i Holland så blir det det även i Sverige, för att ta ett drastiskt exempel.

Jag är personligen förespråkare för att folk ska kunna sälja sex om de vill, men jag vet att en stor del av svenska folket skulle bli upprörda av en sådan sak.

Det är möjligt att det finns undantag för vissa kontroversiella tjänster men det förändrar inte principen. Vårt styrelseskick bygger på att vi kan rösta bort de som stiftar dåliga lagar, men hur ska vi kunna rösta bort franska parlamentariker. Eller slovakiska. Detta är ett demokratiskt problem.

Rimligare vore att skärpta regler för icke-diskriminering av utländska företag.

Mathias Sundin sa...

Intressant. Tyvärr är det ju så att det inte är därför man vill ändra i det, utan bara för rädslan för konkurrens.