2005-03-27

Toppa laget

I går skrev SEBs chefekonom och f d medarbetare till Kjell Olof Feldt när han var finansminister, Klas Eklund, på DN Debatt. I korthet menar han att det inte är något nytt att det flyttar ut jobb, problemet är att regeringen nu hindrar den nya tillväxtbranschen vård och omsorg från att växa med stopplagar.

Men jag tänkte på en annan sak. Klas Eklund borde bli finansminister i en borgerlig regering. Han är visserligen sosse till beteckningen men tillhörde redan på sin tid i finansdepartementet den så kallade kanslihushögern och hans åsikter är klart borgerliga.

Vilket parti ska han tillhöra då? Inget. Gör honom till en gemensam kandidat till finansministerposten. Det finns främst tre starka skäl till att det ska vara en gemensam oberoende kandidat och flera skäl till att det just ska vara Klas Eklund.

Varför oberoende och gemensam?
1) Det finns idag ingen stark ekonomisk talesman i något av partierna.
2) Alla partier vill gärna ha pengar till just sina hjärtefrågor och det är finansministerns roll att förhandla och fördela. Då underlättar det väldigt om denne är oberoende.
3) Det blir lättare att genomföra nödvändiga men tuffa beslut om besparingar och stora förändringar. Finansministern får då ta emot en del av kritiken och partierna klarar sig bättre, vilket gör att de vågar mer.

Varför Klas Eklund?
1) Han kan både politik och det privata näringslivet genom sina jobb på finansdepartementet respektive SEB.
2) Eklund är en duktig talare och mycket pedagogisk. Han kan på ett enkelt sätt förklara komplicerade ekonomiska sammanhang.
3) Han har ett trevligt sätt, ser bra ut, är känd och har något extra, "stjärnkvalité".
4) Han skulle m a o krossa Pär Nuder i en debatt.

Med en oberonde kandidat som finansminster får Alliansen i valrörelsen någon att samlas runt, som visar på enighet. Att utse Eklund till det skulle få mycket stort genomslag i media och han skulle väcka stor uppmärksamhet var helst han åkte. Att han dessutom har varit sosse skulle kunna locka en del socialdemokrater över till det borgerliga blocket, som blir ännu mindre otäcka i deras ögon. Har dessa väljare svårt att identifiera sig med ett borgerlig parti kan de liksom luta sig lite mot Eklund som kommer få stort inflytande i regeringen.

Utse Klas Eklund till gemensam finansministerkandidat och segern har plötsligt kommit väldigt mycket närmare.

3 kommentarer:

Tobias Lindberg sa...

"Att han dessutom har varit sosse skulle kunna locka en del socialdemokrater över till det borgerliga blocket, som blir ännu mindre otäcka i deras ögon."

Kjell Olof Feldt har varit sosse och är trots detta väldigt läskig, det kan tilläggas att jag har röstat på sossarna i de tre senaste valen, framöver får det nog bli vänstern eftersom socialdemokraterna har blivit gamla tidens folkparti.

Mathias Sundin sa...

Han skulle ju inte locka vänstersossar som du, men kanske några högersossar som står och tvekar mellan (s) och ett borgerligt parti.

Bulten i Bo sa...

Absolut, en borgerlig finansminister som skrivit litteraturen för ekonomiutbildningen och som alltid med förmyndaraktig viktighet tror sig veta allt, det tror jag helt skulle falla i min smak.

Stor potential för fler artiklar på min blogsida, vill säga!