2005-03-26

Boktips: Digital Fortress

Innan Dan Brown skrev The Da Vinci Code var han inte speciellt känd, men han skrev faktiskt sin första bok, Digital Fortress redan 1996. Jag här även läst de andra två Angels & Demons, som är den första boken om Robert Langdon som återkommer i Da Vinci, och Deception Point.

Som ni förstår är de tre tidigare böckerna inte lika bra som den senaste men ändå spännade och svåra att lägga ifrån sig. Det roliga med Dan Brown är att han i samtliga böcker berör ett intressant och ofta tankvärt ämne. I Angels & Demons handlar det om om vetenskap kontra religion och i Digital Fortress den personliga integriteten kontra nationens säkerhet.

Amerikanska National Security Agency (NSA) har i boken Digital Fortress byggt en värstingdator som klarar att knäcka alla koder. Nu stöter dock datorn på en kod som inte går att knäcka och skulle den koden komma ut skulle det innebära ett enormt bakslag för NSA och alla andra säkerhetstjänster i världen. Plötsligt skulle terrorister kunna kommunicera utan risk och ingen skulle kunna läsa vad de skriver till varandra över internet.

Så var går gränsen mellan den personliga integriteten och nationens säkerhet? Ska staten kunna läsa våra email och avlyssna våra telefoner och vi ska hoppas att de använder informationen på rätt sätt. För vad bryr sig staten om mina småsaker, det är ju terroristerna de vill åt - eller?

Dan Browns bok är verkligen ingen djupsinnig diskussion av ämnet, utan används mest för att göra storyn mer spännande. Men han väcker ändå intressanta tankar och man inser problemen för säkerhetstjänsterna i och med internet och de nya sätten att kommunicera.

En lättläst bok, svår att släppa och bra avkoppling samtidigt som den väcker intressanta tankar. Men som alltid när datorer är iblandade i böcker eller Hollywood så blir det ibland lite löjligt. Står du ut med sånt så rekommenderas boken.

Läs också en recension av bloggaren Håkan Kjellerstrand.
Boken finns att köpa på Amazon.

5 kommentarer:

Wille sa...

Digital Fortress ar helt klart Brown's svagaste bok, lasvard, men inte alls i samma klass som bockerna om Langdon.

Digital Fortress anser jag vara hogst orealistisk + fylld med sakfel. Nu ar val knappast Brown's bocker nagon exakt vetenskap, men dar de andra snurrar i grazoner av "plausibility" sa ar vissa saker i Digital Fortress uppenbart felaktiga och gar stick i stav med hogst allmant kanda bevisade fakta.

Sen som du skriver sa missar han chansen att diskutera fragan om personlig integritet djupare..

Anonym sa...

Jag läste ut Da Vinci-koden här om dagen. Jättespännande bok men helt anonym bland deckare. Fattar inte varför den blivit så stor. Kanske är för att jag inte lockas av konspirationsteorier men jag tror det är för att Brown överdriver så förbannat. Varenda trubbadur som sjungt om "Our Lady" har fattat hela gnosticismen och sprider gudinnans budskap subtilt till folket och åh vad allt är symbolik. Att the Priory of Sion egentligen var två sinnessjuka fransmän som ville återinföra monarkin i Frankrike på 50-talet är nått som Brown struntar i. Jag hade väl redan långt innan jag läste Da Vinci-koden tröttnat på gnosticismen men nu avskyr jag den helt eftersom att medelsvensson tydligen tar till sig boken som fakta.

Visst, en spännande bok som man aldrig kan lägga ifrån sig. Men det är på tok för mycket symbolik och helt otroliga kopplingar till precis allt hela tiden. Tvivlar på att jag kommer läsa något mer av honom.

/Brandman

Anonym sa...

Good design!
[url=http://nkxaxhzi.com/cmfc/vxbf.html]My homepage[/url] | [url=http://znrbfyqg.com/bzce/nbxm.html]Cool site[/url]

Anonym sa...

Nice site!
My homepage | Please visit

Anonym sa...

Nice site!
http://nkxaxhzi.com/cmfc/vxbf.html | http://gorgfywm.com/jfob/deda.html