2005-03-16

Nuder efter Persson i höst?

Jag tillhör dom som tror att Göran Persson kan lyckas med konststycket att få tråkmånsen Pär Nuder till statsministerposten när han själv avgår. Per Wendel på Expressen verkar dela den uppfattningen och tror att det kommer ske redan i höst.

Visserligen tror jag att Persson verkligen vill avgå i bästa möjliga läge för sig själv, att slippa kliva av som en förlorare, men i höst redan? Nej, det har jag svårt att tro.

Jag tror Göran Perssons drömplan är att avgå ett par år efter en valvinst 2006. Wendels argumentation verkar bygga på att Persson inte tror att det går att vinna 2006. Det ska vi nog inte vara så säkra på att Persson tror, och han har ju en del historiska fakta att backa upp det med.

Redan i höst blir det nog svårt att få Nuder till statsministerposten också. Han har nog under sin korta tid som finansminister snarare försvagat sin ställning. Han inger inget starkt förtroende, ingen tuffhet, ingenting som säger att han skulle kunna styra landet.

Det som skulle kunna få Persson att hoppa är som sagt möjligheten till en snygg sorti, tex i form av ett toppjobb någon annanstans. Ordförande för EU-kommissionen pratades det om förut, men är som bekant inte aktuellt längre. Jag kan inte se några sådana jobb segla upp i tid för hösten.

Tvingas Persson avgå efter en valförlust kommer han inte lyckas få Nuder som efterträdare. Vinner han valet så blir Nuder statsminister efter Persson. Men han avgår inte innan valet. Så ni vet.

1 kommentar:

Mathias Sundin sa...

Ingen som helst aning faktiskt.