2005-02-01

Sveriges nya arbetarparti

Dagens utspel från moderaterna på DN Debatt, "Vi tar till oss LO:s kritik om risk för sänkta löner", är riktigt smart ur strategisk synvinkel. Jag låter bli att recensera själva förslaget, och riktar in mig på hur det presenteras.

Fredrik Reinfeldt inleder faktiskt med, som han sagt tidigare, att moderaterna går till val 2006 som Sveriges nya arbetarparti. Men just ordet arbetarparti verkar vara lite av en ordlek med det som vi normalt kallar arbetarparti, ett socialistiskt industriarbetarparti. Snarare är moderaterna jobbpartiet, de vill genomföra reformer som skapar fler jobb, vilket ju självklart är bra för arbetarna. Kul och smart och det retar garanterat gallfeber på LO och sossarna.

Anledningen till att flörta med LO beror huvudsakligen på att det ser väldigt bra ut, om moderaterna säger snälla saker om LO som de alltid har hatat tidigare, så måste ju moderaterna ha blivit snällare. Det gör att fler väljare vågar lämna sossarna och rösta på moderaterna och andra borgerliga partiet. Centern och folkpartiet kommer vinna lika mycket på det som moderaterna själva.

Dessutom blir det svårare för LO att attackera moderaterna. Det märktes innan jul när debatten pågick om blockaden av det lettiska företaget som bygger skola i Vaxholm. LO lyckades hitta ett uttalande från Reinfeldt som kunde verkar arbetarfientligt. Det pumpade de ut med stor frenesi. I övrigt har de inte så himla mycket att säga. Det gamla högerspöket är sig inte riktigt likt och ser inte lika farligt ut. Jag tror inte sossarna eller LO kommer hitta på nya argument i tid till valet.

Inga kommentarer: