2005-02-18

Rekordvinst för Vattenfall

Jag skrev lite om Vattenfall igår och idag kom de med sitt årsbokslut som visar på en rekordvinst på 17,6 miljarder kr, varav staten får 5,6 miljarder i utdelning.

Varför i herrans namn ska staten äga den här typen av företag? Dessutom kommer 64 procent av omsättningen från länder utanför Norden.

Staten lägger ner kärnkraftsreaktorer medan ett statligt företag köper in sig i Tyskland och bryter kol. Det är nästan lika cyniskt som att staten äger Vin & Sprit och säger att svenskarna inte får supa ihjäl sig, men ger V&S fria tyglar att erövra världsmarknaden och få alla att dricka så mycket vodka det bara går - så svenska staten får mer pengar.

Samtidigt ser vi i artikeln lite av det jag var inne på igår. Tidningen undrar om inte Vattenfall borde sänka priserna istället för att tjäna så mycket pengar. Det har varit en hel del sådana tongångar senaste tiden. Håller inte regeringen för trycket så kan de komma att ge Vattenfall sådana direktiv och då sätts marknaden ur spel. På en helt avreglerad marknad med fri konkurrens kan inte Vattenfall få ut mer i pris än vad kunderna kan tänka sig att betala. Så är det inte i Sverige, trots den så kallade avreglerigen av elmarknaden.

2 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

.....Vattenfall ..... och idag kom de med sitt årsbokslut som visar på en rekordvinst på 17,6 miljarder kr, varav staten får 5,6 miljarder i utdelning.

Varför i herrans namn ska staten äga den här typen av företag?
Du vill att statliga företag ska gå med förlust, eller?

Kommer ni att fixa till en rejäl förlust för Vattenfall när ni borgerli .... förlåt ... oppositionella tar över regeringsmakten?

Mathias Sundin sa...

Om du läst mitt tidigare inlägg som jag länkar till så förstår du säkert vad jag menar.