2005-02-22

Jag kan svara åt Svanberg

Aftonbladet har idag ett reportage från Nynäshamn där Ericsson beslutat att lägga ner sin fabrik och koncentrera verksamheten till Kumla, Katrineholm och Kista. 463 personer får gå.

I artikeln ställer en av de sparkade fem frågor till Ericssons VD Carl-Henric Svanberg. Jag förstår att man är upprörd när man fått sparken men varför är det så svårt att själv räkna ut svaren på frågorna? Jag får väl göra det då:

1. Du har sagt att inga nedläggningar är planerade. Vi har planerat våra liv efter det. Varför har du lurat oss?

Om nu verkligen Svanberg sagt precis så, att inga nedläggningar är planerade så är det riktigt dåligt. Men förmodligen har han inte sagt just så. Han har förmodligen inte sagt någonting eftersom stora företag som Ericsson hela tiden lägger ner olika verksamheter och flyttar runt i organisationen.

2. Hur kan en hel fabrik och nära 500 få gå när Ericsson går med 28 miljarder i vinst?

För att om Ericsson inte hela tiden skulle se efter sina kostnader och försöka vara så effektiva som möjligt så skulle inte företaget finnas kvar speciellt länge till. Som frågeställaren kanske minns så var det nyss kris i Ericsson just därför att det var en enorm och i stora delar ineffektiv organisation.

3. Är det rimligt att du får 11 miljoner i bonus och sedan säger upp 463 personer?

Ja, det är rimligt. Svanberg får bonus utifrån hur företaget går. Går det bra ska han ha bonus, går det inte bra ska han inte ha det. Jag personligen tycker att många företag har felaktiga bonussystem som belönar chefer även när företaget går dåligt. Det är enbart korkat att ha så.

4. Varför har inte kommunledningen informerats i tid?

Vad är i tid? Innan beslutet har tagits? Det finns ingen anledning för Ericsson att dra ut på att berätta för de anställda på fabriken eller kommunledningen och ingenting tyder på att de gjort så heller.

5. Precis nyligen tog ni in 50 personer extra på fabriken som inhyrd personal för att orderingången är hög. Hur rimmar det med varslet?

Det rimmar så att Ericsson går bra, men för att tjäna mer pengar och bli effektivare så väljer de att koncentrera verksamheten till Kumla, Katrineholm och Kista. För att klara av att leverera i dagsläget måste de ta in mer personal.

Jag förstår som sagt att folk är upprörda, förbannade och tycker att Ericsson är skit. Jag förstår också att den här typen av reportage passar en kvällstidning. Men frågorna är dumma och svaren inte svåra att tänka ut. Kanske finns det rationella skäl till varför Ericsson borde vara kvar i Nynäshamn, men lyft då isåfall fram dom istället.

5 kommentarer:

Jefferson Smith sa...

Finns ett passande ord för sånna som hon:

Crybaby.

Bulten i Bo sa...

Absolut, är det någon det är verkligen SYND om i denna affär är det ju Carl Henrik Svanberg.

Han äger 15.6 miljoner Ericson aktier, à cirkus 20 spänn stycket, ger i runda slängar 300 millar.

Innan hans föregångare (under uthämtande av rejäla bonusar) körde aktekursen i botten var den 200 bagis. Den stackars CH har alltså förlorat 2.8 miljarder kronor. Och så kommer en arbetare och gnäller över ett förlorat jobb, småaktikt!

Tråkigt dock för Carl Henrik att han inte besitter samma näsa för affärer som Bulten i Bo gör. Jag sålde nämligen mina Ericson aktier när de stod i 120kr ("Nu kan de inte sjuka mer" sade experterna på de rosa sidorna då) och investerade säljeskillingen i en automatväxellåda till en Chrysler Voyager. Den kunde jag sen sälja tillsammans med bilen några år senare för ett rimligt pris, trots att växellådan rullat 7000 mil till. Hade CH gjort på samma sätt i större skala, dvs fyllt någon av annexen till sin herrgård med automatväxellådor, hade nog hans förmögenhet åtminstone varit den femdubbla mot vad den är idag.

Med en sådan affärsmässighet törs jag knappt tänka på hur mycket bonus Bulten i Bo skulle hämta ut om han gitte engagera sig i mobiltelefonbranchen!

Jefferson Smith sa...

Du har inte tillräckligt med karaktär för att kunna skriva om dig själv i tredjeperson.

Anonym sa...

Inte ens roligt, och dessutom felaktigt. Carl Henrik köpte faktiskt aktierna när de stod i ca 4kr och har således gjort en ganska hyfsad vinst hittills, till skillnad från Bulten i bo som alltså gjorde en förlust på (tydligen) cirka 80kr per aktie.
Men det gör tydligen inte så mycket, eftersom Bulten kan montera automatväxellådor...

Bulten i Bo sa...

"Carl Henrik köpte faktiskt aktierna när de stod i ca 4kr och har således gjort en ganska hyfsad vinst hittills"

Först måste han sälja dem innan han kan räkna hem någon vinst!

"till skillnad från Bulten i bo som alltså gjorde en förlust på (tydligen) cirka 80kr per aktie."

Icke, sa Nicke! Akierna ärvdes och min kära mor köpte dem under 70-talet för kostnader som var försumbara (Hur stor bonus hon hade gjort sig förtjänt av som VD i mobiltelefoni, det törs jag knappt tänka på!) Affärsmässigheten har uppenbarligen gått i arv men tyvärr ser jag det som omöjligt att nå upp till min mammas (kontors-slaven!) astronmiska höjder!

"Men det gör tydligen inte så mycket, eftersom Bulten kan montera automatväxellådor..."

Nej det gjorde verkstan!