2005-02-17

Humanitär katastrof

Socialdemokraterna och moderaterna gjorde gemensam sak och sa nej till amnesti för de ca 150 barn som blivit apatiska pga asylprocessen. Migrationsminister Barbro Holmberg, den person jag tycker klart mest illa om i regeringen, säger att det vore en humanitär katastrof om de fick amnesti.

Det är för fan asylprocessen som är en humanitär katastrof! Inte att 150 barn nu får fortsätta lida. Det är Barbro Holmberg som är en vandrande humanitär katastrof!

Skulle det bli bättre om de fick amnesti? Enligt en barnläkare som uttalade sig i Aktuellt så skulle det göra det. En möjlig anledning till apatismen är att de inte upplevt hemska saker, och numera inte ser något ljus i tunneln. Det finns inget hopp längre i deras liv.

Skulle en amnesti lösa problemet på lång sikt? Nej, garanterat inte. Men däremot skulle en bättre asylprocess göra det. Nu har ju tyvärr regeringen bestämt att utlänningsnämnden ska tas bort, men processen ska inte göras mer rättssäker. Vilket kommer leda till att folk i högre grad skickas ur landet på felaktiga grunder tillbaka till tortyr och dödshot. Men det går ju snabbt iallafall...