2005-02-15

Blir det en senator 2008?

Senaste gången en senator blev president var 1960 då John F. Kennedy vann. Den senaste senator som försökte var John Kerry, med hjälp av senatorskollegan John Edwards. En stor nackdel för senatorerna är deras röstande. Under några år i senaten lägger en senator tusentals röster som går att dribbla med precis hur som helst. Det verkar vara en halv vetenskap att förstå alla olika sätt det går att mäta hur senatorerna röstar.

Tidningen National Journal tittar varje år på 60 viktiga omröstningar i senaten med hjälp av en modell som körs i en dator. De avgör om ett ja eller nej räknas som konservativt eller liberalt och kan utifrån det se hur konservativ respektive liberal en senator är. Då går det också att se åt vilket håll senatorerna rör sig under årens lopp.
Som ett exempel så hade Bill Frist 2004 en konservativ poäng på 66 och en liberal på 33, inom sociala frågor. Det betyder att han var mer konservativ än 66 procent av de andra senatorerna, och mer liberal än 33 procent. Men det betyder inte att han röstade med de konservativ 66 procent av gångerna, eller ens med partilinjen.

Som ni säkert förstår är det enkelt att använda den här typen av resultat för att "bevisa" saker om motståndaren i en kampanj. Ändrar man dessutom lite i modellen blir det ännu lättare att få de resultat man vill ha.

I en artikel har nu National Journal tittat på kandidater till presidentposten 2008 som sitter i senaten. Vi har bland annat Hillary Clinton som röstar mera mot mitten 2004 än sina tidigare år i senaten. Vi kan också se att John McCain ligger nära mitten från det republikanska hållet. Han är faktiskt den tredje mest liberala republikanska senatorn, vilket inte betyder att han är liberal för det. Men i en valkampanj blir det lätt att framställa honom som det.

3 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Som jag sagt tidigare:
Om han ställer upp kan man inte räkna bort McCain - han är redan såpass känd att man inte kan måla honom hur man vill.

Mathias Sundin sa...

Sant, men det svåra för både honom och Giuliani blir att ta sig igenom de republikanska primärvalen. Jag tror ju som sagt att Giuliani klarar det men inte McCain.

Robert Nordman sa...

Och jag tror tvärtom igen: McCain har en mycket hög "approval rating" även bland republikaner.