2005-02-14

Howard Deans svåra jobb och valet 2008

Howard Dean blev i helgen vald till ordförande i det demokratiska partiet. Naturligtvis kommer han vara inblandad i politiken men framförallt blir hans jobb att se till att vända utvecklingen i alla de stater där republikanerna har gått framåt kraftigt sedan 70-talet.

Många säger att Dean är dödsstöten för partiet. Jag är inte alls så säker. Det ska bli mycket intressant att följa honom under de närmaste åren. Han byggde en stark organisation omkring sig under presidentvalskampanjen och drog in 50 miljoner dollar, mycket via internet och bloggande.

Det finns en intressant artikel om det till synes omöjliga uppdraget Dean har framför sig. Alla demokrater har starka åsikter om vad som måste fixas först, en tydligare syn på moraliska värderingar och samtidigt stärka demokraterna inom abortfrågan, slå Bush i terroristfrågan och samtidigt stoppa hans pensionsreform och så vidare.

I artikeln finns också ett resonemang om Dean som stödjer mitt tips att han blir näste presidentkandidat för demokraterna. Det står att Dean är väldigt pragmatisk och ändrar sig för att passa in och påpekar att han varit guvernör i Vermont med många republikanska väljare och "lyckats hålla sig väl med vapenägarna".

Jag hävdar att Dean kommer anpassa sig för att bli en kandidat som tilltalar fler i 2008 års val. Han gjorde en felbedömning i 2004-kampanjen och trodde att motståndet mot kriget var större än det var. Plus lite andra blundrar som hans berömda skrik.

Howard Dean är redan tillbaka och kommer bli en farlig kandidat 2008, men presidentposten förlorar han till Rudy Giuliani.

1 kommentar:

Mathias Sundin sa...

Det har du naturligtvis rätt i, men jag tror han kommer bygga upp stöd för sig själv under de närmaste åren samtidigt som han bygger partiet. Att avgå tidigare är ingen omöjlighet.

Ser han att chansen är god att bli nominerad så tror jag han satsar 2008. Annars 2012 då =)