2005-02-09

Amerikanska valrörelsen igång

President Bush har knappt hunnit bli insvuren för en andra period men ändå smygstartar kampanjen för valet 2008. Vicepresident-kandidaten John Edwards besökte i helgen New Hampshire där det första primärvalet kommer hållas 2008. Han har inte sagt att han kommer försöka igen att bli president, men att politiker besöker New Hampshire brukar betyda just det.

John Edwards slutade i senaten under kampanjen och har nu istället skaffat sig jobb som chef för ett center på University of North Carolina som ska undersöka hur fattigdom kan motverkas. Det ger honom en plattform att synas från inför nästa kampanj.

Att sluta i senaten var nog det smartaste han kunde göra för att kunna bli vald som president. Få senatorer lyckas bli valda, mycket för att det alltid går att titta på deras röstningar och framställa det lite hur man vill. Kanske har man någon gång röstat för att skära ner inom en del av försvaret, inte för att man egentligen ville det men för att man valde det området före ett annat område inom försvaret som du tyckte var viktigare. I efterhand är det lätt att säga: "Titta här, han vill skära ner försvaret, han bryr sig inte om våran säkerhet." Det är omöjligt att bemöta alla sådana angrepp.

Det finns en bra, men lite kort, intervju med Edwards i Newsweek, där han bl.a. pratar om hur familjen hanterar att hans fru har bröstcancer.

Inga kommentarer: