2005-01-29

Skattestopp

Folkpartiet håller nu kommunal rikskonferens i Skövde och lanserar ett vallöfte därifrån, skattestopp. Det viktiga är inte längre att sänka skatten, utan att inte höja den.

Jag har länge tyckt att det är ett smart löfte i Sverige, och har använts mycket framgångsrikt i Danmark av liberala systerpartiet Venstre. Vilket också folkpartiet hänvisar till i sin skrift om löftet.

Visserligen tycker jag att skatten ska sänkas rejält (flat tax verkar vara en bra idé), men för att vinna val i Sverige så tror jag inte det är en speciellt bra fråga att driva. Nu börjar sossarna mumla om en skattehöjning, och banne mig så tror jag det är riktigt smart. De kan genom att höja skatten lite hitta många miljarder som de kan utlova till skolan och vården. Det blir svårt för en borgerlig allians att argumentera mot det och samtidigt vilja sänka skatten. Men ett skattestopp kan nog fungera.

Jag tycker dessutom att löftet om skattestopp ska kombineras med en förändring av skattesystemet, så skatterna blir mer tydliga. Ett skattekonto bör införas där den skatt du ska betala förs in under året, och du betalar från till skattemyndigheten en gång per år. Då menar jag all skatt, inklusive arbetsgivaravgift. Alla pengar betalas ut till dig, och en del sätter du in på ett skattekonto.

Med vad vi idag kallar en lön på 10.000 kr, alltså innan du betalat kommunal- och landstingsskatt, så skulle du i det nya systemet få ut 13.300 kr och tvingas betala 6400 kr till skattekontot. Det gör att du vid årets slut får betala 76.800 kr från ditt skattekonto till skattemyndigheten.

Med en lön på 20.000 kr får du istället ut 26.700 och betalar in 13.700 kr till skattekontot. På ett år blir det 164.400 kr.

Det blir nu betydligt mycket tydligare hur mycket skatt du verkligen betalar. Faktum är nämligen att vi svenskar tror att vi betalar mycket mindre i skatt än vad vi gör, just därför att skatterna döljs. I en undersökning så svarar 60 procent helt fel på frågan hur mycket de betalar i skatt. Hela 40 procent av befolkningen tror att skattetrycket är under 35 procent. Rätt svar är att ca 65 procent går till skatt.

Ett ärligt och tydligt system som ger människorna chansen att verkligen ta ställning till om de får ut tillräckligt av sina skattekronor.

Inga kommentarer: