2005-01-29

Avpolitisera II

Kristdemokraterna är på offensiven denna vecka, och får väl öka takten ytterligare för att vända trenden i opinionssiffrorna. För några dagar sedan skrev Göran Hägglund att kd ville avpolitisera styrelserna för universiteten och istället låta dem själva utse styrelser utifrån kompetens istället för politisk bakgrund.

Dagens debattartikel på DN Debatt är inne på samma spår. Nu gäller det utnämningsmakten i stort, den makt som ger regeringen möjlighet att utse chefer för myndigheter som de själva känner för. Det har lett till en stor socialdemokratisk dominans i myndigheter och statliga företag.

Kd vill att det ska vara komptens som ska styra, ändra i utnämningsmakten och göra rent hus och sopa ut de socialdemokratiska cheferna.

Som jag skrev tidigare så är detta mycket välkomna förslag och det skulle betyda mycket för landet om detta ändrades så inte någon regering kan politisera viktiga poster inom staten. Det skulle också bli väldigt svårt för sossarna att ändra tillbaka ett sådant beslut, utan riktigt bra argument.

Tyvärr för kd så tror jag inte detta är något de vinner speciellt mycket röster på. Det vore smartare rent valmässigt att t.ex. rikta in sig på äldrefrågor, och kanske damma av Affe Svensson om de blir riktigt desperata.

Inga kommentarer: