2005-01-04

Intressant Agenda

Kvällens Agenda var mycket bra. En hel del frågor plockades upp: Varför pratade inte statsministern och utrikesministern med varandra på 36 timmar efter att de fått besked om tsunamin? Varför pratade ingen med resebolagen förens efter över två dygn? Resebolagen själva försökte få kontakt med UD, men kom inte fram pga en nerringd växel.

Och den fråga jag själv tycker är den viktigaste: Varför har inte Sverige någon beredskap för olika sorters större kriser, och varför har inte det som föreslagits, i bland annat utredningen efter Estonia-katastrofen, genomförts?

I ett bra reportage från Italien visades tydligt betydelsen av en effektiv organisation. Inom 24 timmar befann sig italienska räddningsteam på plats, och efter 36 timmar kom de första italienarna hem.

Att Sverige inte har något alls liknande är mycket märkligt. Att förutspå en tsunami av denna storlek är omöjlig, men naturkatastofer i allmänhet och inte minst terroristhotet är det inte. Att svenskar reser mycket runt i världen är ingen nyhet, och att det finns risk att väldigt många svenska skulle kunna drabbas av en terroristattack, eller naturkatastrof, borde inte vara svårt att räkna ut.

Det riktigt tunga kritiken är inte vad som hände efter katastrofen, utan det som inte hände innan den.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig om att det viktigaste är att vi nu får en riktig krisgrupp, en grupp som alltid träder in snabbt och med befogenheter att agera och som har deltagare med cialistkunskap från olika fält.
De länder som agerade snabbt, som Italien och Tyskland, har sådana grupper med operativt ansvar. Sverige borde haft - men nu måste vi definitivt få en sådan grupp.
menar Chadie

Unknown sa...

golden goose
hermes birkin
huarache shoes
yeezy shoes
jordan shoes
goyard handbags
cheap nfl jerseys
balenciaga speed
nike react
pandora bracelet