2005-01-09

George vs. Arnold

Nu har jag tittat även på George Patakis State of the State-tal. Han är guvernör i New York och har varit det i över tio år.

Wall Street Journal menar att Arnold Schwarzenegger i Kalifornien låter som George Pataki gjorde 1994 då han blev vald. Han skulle också slåss mot särintressen och genomföra stora reformer. På ett område måste Pataki få ett erkännande. New York är idag den säkraste stora staten i USA och brottsligheten, och antalet brottslingar i fängelserna, minskar varje år.
Samtidigt är skattebördan den högsta i USA och budgetunderskottet är sju miljarder dollar.

Jag håller med WSJ om att George Pataki nu mest verkar peta i detaljer. De fortsätter brottsbekämpningen, men de stora reformerna är redan genomförda. Efter över tio år vid makten verkar det här vara det bästa man kan kräva av politiken.

Det kanske svåraste Arnold ger sig på är att ändra så att inte de förtroendevalda själva väljer hur deras valdistrikt ska se ut. Det har lett till att de ändrar områdena så att samtliga blir omvalda. I senaste valet förändrades inte partivalet i något enda av valdistrikten. Istället vill Schwarzenegger att oberoende domare ska utse områdena. Här kommer han stöta på det värsta motståndet. Det finns inget som politiker vill skydda så mycket som dem själva.

Arnold kommer behöva alla muskler han har för att komma någon vart, men jag tror faktiskt han kan klara en hel del av det han säger sig vilja.

Det bästa med Arnolds tal var nog dock att det bara var 28 minuter långt. Pataki höll på i över en timme.

Inga kommentarer: