2005-01-04

DNA-register

Dick Erixon menar att regeringens förslag att använda PKU-registret för att identifiera offer i Asien visar på det förträffliga med ett sådant register. Det har han visserligen rätt i, ett DNA-register kan användas till många bra saker och det ska tas med i debatten.

Men, det visar också på det precis motsatta.

Hur lätt det är att ändra förutsättningarna för ett sådant här register. Ett argument för DNA-register är att det skyddas av lagar och kan inte missbrukas hur som helst. Men den lagen kan tas bort genom en knapptryckning i riksdagen.

Just nu i Sverige tror jag att risken för att ett DNA-register missbrukas olagligt, eller att lagarna tillåter för mycket ovälkommen användning, är liten. Men låt oss först tänka tillbaka en sisådär femtio år i tiden i Sverige. Då steriliserade vi människor så de inte skulle sprida sina taskiga egenskaper. Så hoppar vi fram femtio år från idag. Forskningen på gener har tagit många kliv framåt och vi kan idag se vilka gener som leder till alkoholism och t.o.m. brottslighet. Visserligen är det inte helt lagligt, men i källaren hos staten används DNA-registret för att hålla koll på de människor med sådana gener. Men det kostar mycket pengar, så varför inte sterilisera dom, eller rent av plocka bort dom på något annat sätt.

Låter det som en trolig framtid? Nej, inte särskilt. Inte i Sverige idag. Men det var verkligheten för bara femtio år sedan, och om hur världen ser ut femtio år i framtiden vet vi inget. Jag påstår mig inte veta hur det blir, och jag kan visst se en hel del fördelar med DNA-register. Men vi ska vara oerhört försiktiga, för det är otroligt farliga saker vi har att göra med. Det finns ett oändligt antal scenarion där register av olika sorter kan komma att bli mycket farliga för oss medborgare. Så tänk efter före.

Inga kommentarer: