2004-12-13

Undersökningen av skolan

Enligt OECDs undersökning så tappar vi placeringar mot andra länder i bland annat läsförståelse och matematik. På ett seminarie idag diskuterade vi kort denna rapport (jag läser till lärare).

Någon kom omedelbart med invändning att vi kan inte jämföra oss med Finland (som toppade flest kategorier) eftersom vi har haft en större invandring och det påverkar resultatet inom tex läsförståelse. Det är visserligen ett vettig synpunkt som undersökningen troligen inte tagit hänsyn till och det visar på att alla sådana här undersökningar har brister.

Men så påpekande någon något väldigt sant. När vi låg bättre i position i denna undersökning, eller toppar en annan lista, så inte fasen försöker vi hitta anledningar varför andra länder kanske missgynnas i undersökningen. Då är vi bara bäst. Punkt.

2 kommentarer:

Mikke sa...

If immigration has anything to do with it, shouldn't then the result have weakened in Language skills? The OECD report seems to indicate that it's Science and Math that is low. Why would immigrated children have lower skills in those areas?

Mathias Sundin sa...

Ja, precis. Inom läsförståelse inte så konstigt, men matte svårare att förstå.

Möjligen om mattefrågorna var baserade på att kunna läsa och förstå långa texter. Men det låter rejält krystat.