2004-12-05

Bunden obunden

Sverige såg för några veckor sedan en ny blogg, obunden.se. Det är en gruppblogg av några vänsterbloggare som samtliga driver förträffliga bloggar på egen hand också. Bland annat hittar vi Chadie där som jobbar på LO, så värst obunden kanske hon inte är, men det spelar ingen roll. Bloggen rekommenderas hur som helst.

De har skrivit en del om Byggnads blockad mot det lettiska företaget i Vaxholm. I det första inlägget finns ett försvar för Byggnads agerande. Det ena argumentet är att vår arbetsmarknad bygger på kollektivavtal och det systemet skulle hotas om utländska företag agerande här och följde lagarna från det egna landet.

Jag vill se ett annat system, men har respekt för det argumentet.

Det andra argumentet kan jag dock inte förstå.

Letternas sak är vår, skriver de. De ska inte tvingas jobba till sämre lön och sämre förutsättningar än svenska arbetare. Nej, det låter ju fint. Men det är precis samma sak som att säga att de inte ska jobba här alls. För om de inte kan konkurrera med lägre lön kommer det bli oerhört mycket svårt för dem att få några uppdrag i Sverige. Och lönen är ju inte låg, den är hög. Den är dubbelt så hög som i Lettland. På vilket sätt hjälper facket letterna genom att tvinga dom att jobba till halva lönen mot vad de har idag? Jag skulle gärna få det förklarat för mig av någon på obunden.se.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår inte riktigt frågan. Egentligen vill jag inte hålla på att försvara LO eftersom det då blir att jag samtidigt beskylls för att vara LO, om du förstår hur jag menar.
Vår hemsida är obunden så till vida att vi inte är knutna till något parti eller någon organisation, även om jag råkar jobba på ett ställe som håller till nånstans åt vänsterhållet. Men jag skriver inte på någon annans uppdrag än mitt eget. Fast det är klart att det kan sammanfalla. Vore konstigt annas.
Men: till frågan: hur menar du att facket vill att letterna ska jobba för halva sin lön?
Chadie

Mathias Sundin sa...

Förstår på vilket sätt ni är obundna, ett bra namn. Förstår också att du inte vill hålla på och försvara LO, även om jag tycker det är just det du gör på bloggen.

I Sverige är letternas lön sämre än svenska byggarbetares, men dubbelt så bra som i Lettland.

Kan de inte konkurrera med lägre lön, som svenska facket vill, så kommer de inte få jobba i Sverige, och därmed få jobba i Lettland - till halva den svenska lönen.