2004-11-23

Uppdrag granskning

Just nu pågår ett reportage i SVTs Uppdrag granskning som berör utländska arbetare i Sverige.

Arbetarna jobbade i två månader men fick inte ut den lön de lovades utan fick leva på dagstraktamentet på 200 kr. Metall ryckte ut och hjälpte arbetarna så att de till slut fick lön från det slovenska företag de var anställda av (som i sin tur anlitats av ett italienskt företag, om jag fattade rätt). De fick inte riktigt alla sina pengar men fick ändå totalt 39.000 svenska kr, vilket de var väldigt nöjda med. Det motsvarade nästan en miljon i slovenska pengar, sa en av arbetarna. Vilket räcker ganska långt i Slovenien.

Jag behöver förmodligen inte nämna att facket framställs som de GODA medmänniskorna, som hjälper de dumma utlänningarna mot de ONDA företagen. En reklambyrå kunde inte gjort det bättre. Men jag tänker inte klaga över vad facket gjorde här. Tvärtom så såg de till att arbetarna fick de pengar de hade rätt till. Det borde dock ha varit en myndighet som skötte sådant här och inte ett fackförbund, men huvudsaken var att de fick hjälp.

Ändå blir jag förbannad när jag tittar på reportaget, för det dryper av dubbelmoral.

Facken vill inte att utländska arbetare ska komma till Sverige och arbeta överhuvudtaget. De här arbetarna var arbetlösa i Slovenien innan de kom hit, och är arbetslösa nu igen när de är tillbaka. Tackvare att de kunde åka hit och jobba så har de nu 39.000 kr var att klara sig på under arbetslösheten.
Hade LO fått bestämma hade de aldrig ens fått chansen att tjäna de här pengarna, utan istället gått arbetslösa. På vilket sätt är facket då så mycket godare än det onda företaget?

1 kommentar:

Anonym sa...

What a great site » » »