2004-11-19

Religiösa friskolor?

Om det ska vara tillåtet att driva religiösa friskolor är en riktigt knivig fråga tycker jag. Har väldigt svårt att bestämma mig vad jag tycker. Det blir mycket å-ena-sidan-å-andra-sidan.

Å ena sidan så borde det vara upp till föräldrarna att avgöra var deras barn ska gå i skolan, oavsett om skolan baserar sig på religion, politisk ideologi eller något annat. Vill föräldrarna att barnet ska växa upp och bli en god kristen eller splittrad liberal, så har inte staten någon rätt att lägga sig i det.

Å andra sidan så kan det diskuteras hur mycket föräldarna ska få bestämma över sina barns liv. Rent principiellt tycker jag att föräldrarnas rättigheter i bland måste stå tillbaka för barnens rättigheter, eftersom de har svårare att göra sin röst hörd och bevaka sina rättigheter. Utifrån det perspektivet kan det vara rätt att sätta barnets (negativa) rättighet att slippa religion framför föräldrarnas (positiva) rättighet att bestämma över sina barn.

Å tredje sidan så kanske det borde vara ungefär som det är idag. Så länge du uppfyller läroplanen så får din skola ha vilket inriktning som helst. Naturligtvis måste det hela tiden noggrannt granskas. Men om nu SSU ändrade i sin ansökan så de fick igenom den och startade en friskola, så skulle iallafall jag ha svårt att tro att det bedrevs opartisk undervisning där. Precis som jag har svårt att tro att andra religioner får lika mycket utrymme som kristendomen i Livets ords skola.

Å fjärde sidan....

1 kommentar:

Anonym sa...

best regards, nice info » »