2004-11-17

Media i USA

Just nu när det ändras en del på ministerposterna i Bushregeringen så skulle jag åter vilja befinna mig i USA. Utrymmet för politik, framförallt på TV, upplevde jag som väldigt stor. Visserligen var det valtider, men antalet program om politik var enormt.

Det finns program som Crossfire, Capital Gang och Meet the Press, för att bara nämna några. Det är program som får de riktigt stora elefanterna som medverkande och de vänder och vrider på alla frågor. Diskussionen om ministerbyten kom igång direkt efter valet belystes ordentligt.

Dessutom var mängden politiska böcker överväldigande. Jag tror det har att göra med att USA är en stor ekonomi och även om en bok inte blir en större succé så kanske den säljer 50.000 ex, vilket skulle vara en enorm framgång för en politisk bok i Sverige.
Det gör också att böcker produceras snabbt och kommenterar den aktuella politiken. Bob Woodwards bok om Irakkriget är ett bra exempel (se nedan).

USA är ett stort och rikt land och det gör att även relativt små intressen får en möjlighet att producera kvalitetsmaterial. Tack vare internet och satellitkanaler kan vi ta del av en hel del, men det går inte upp mot att kliva in i en bokhandel och ha en stor avdelning med bara politisk litteratur att gotta sig i.

Inga kommentarer: