2004-11-20

Hamas i valet?

Laila Freivalds tycker att terroristorganisationen Hamas ska ställa upp i valet i Palestina. Men bara om de nu har blivit demokrater.

Hallå?

Så om en organisation som mördat hundratals människor plötsligt säger att, nu är vi schyssta demokrater, då ska de få ställa upp och accepteras på samma sätt som andra grupper som kämpat för demokrati hela sitt liv.

Visst vore det bra om Hamas tog avstånd från terrorism, men det skulle krävas en hel del innan de övertygar mig om att de faktiskt har gjort det. Och det borde ta ännu mer att övertyga en utrikesminister.

7 kommentarer:

Alicio sa...

Tyvärr har Israels vice premiärminister Ehud Olmert gjort ett liknande påstående, vilket i min mening borde resultera i att Sharon avskedar honom.

I gårdagens HardTalk på BBC (du kan läsa om och se programmet HÄR) säger han att förutsatt att Hamas väljer att slå ner på terroristerna (vilket är helt orealistiskt) så har inte Israel något att invända emot att Hamas sitter i den palestinska "regeringen" eller "parlamentet".

Jag är övertygad att han menar att Hamas dessförinnan måste avsäga sina stadgar som uppmanar till utplåning av Israel, men hans uttalande var oerhört klantigt att göra i ett program som visas för folk som inte kanske känner till alla dessa saker. Nu fick man intrycket att Olmert inte hade något att förebrå en folkmordsorganisation som Hamas. Ungefär som att låta Al-Qaida ta över Saudiarabien under förutsättning att de lovar att inte vilja skapa ett världsomfattande sharia-kalifat och att de lovar att välkomna judar, kristna och alla andra i sitt paradis.

Otroligt oprofessionellt av Olmert.

Alicio sa...

Och man kan väl tillägga att sådana här grodor omedelbart plockas upp av regeringar som vår svenska. "Aha, Hamas är helt OK!".

Bort med Olmert nu!

Mathias Sundin sa...

Ah, tack för den informationen Alicio. Om Hamas rensar ut alla terrorism och under många år visar att de är demokrater, kan jag tänka mig att de ska delta i val. Men inte inom någon månad när de inte ens är i närheten av att ens ta avstånd från terrorism.

Alicio sa...

Exakt. Om de blir något helt annat än de är idag. Det är dock extremt osannolikt att döma av organisationens egna uttalanden.

Jag tror att det viktiga är att skilja mellan en fullständig transformering av Hamas, respektive en temporär "vapenvila" (eller hudna) från Hamas där målet är att återuppta terrorn så fort man inte får igenom sina maximalistiska krav.

Jag har skrivit ett inlägg om just detta.
Mvh / Alicio

Anonym sa...

Men för terroristpacket i Likud ställa upp i val då? Hur många terrorister har inte varit ministrar i Israel?

/ Janne Olsson

Mathias Sundin sa...

Vilka är det Janne?

Anonym sa...

Och, Janne, vad har det med saken att göra?

Jag har inte sett någon här prisa Israels ministrar, eller någon annans för den delen.

Att försöka tolka ett flertal steg i förväg (i detta fall: dom ogillar Hamas -> dom ogillar Palestina -> dom håller på Israel -> dom är okritiska till allt Israel tar sig för) och sedan ge sig på DOM åsikterna funkar inte någon annanstans än i möten med endast likatyckande som enkelt kan mumla "mmmmm... usch".

Möjligen funkar det bland barnungar också.

Men ingadera befinner sig här.

//Jefferson