2004-10-17

Castro i Agenda

Kvällens Agenda hade Fredrik Malm, ordförande luf, och Eva Björklund, partistyrelseledamot vänsterpartiet, i studion och inledde diskussionen om Kuba och Castro med ett utmärkt reportage. I det kan ni bl.a. se Alexis Gainza som besökte oss här i Norrköping i veckan.

Flera vänsterintellektuella kallar Castro förrädare. Han lovade frihet men hade inte ens levererat fem minuter av den varan. De visar också den omedelbara avrättningen av tre män som kapade en färja för att fly. Ingen rättegång. De sköts kallblodigt ner.

En man från Amnesty sammanfattade det mycket bra:

"Kuba menar att de lever i ett undantagstillstånd, att det ständigt är hotade. Vi ser det inte så. Visserligen tycker vi att USA borde ändra sin politik, men det rättfärdigar inte att Kuba kan bryta mot mänskliga rättigheter."

Sen följde en debatt mellan Björklund och Malm. Som vanligt var det första som kom ur hennes mun - USA. De försöker hela tiden avleda uppmärksamheten på Castro och istället prata om allt annat än just det. Hon passade också på att kalla Fredrik Malm för terrorist och Fidel Castro för demokrat. I dessa människors värld verkar precis allting vara en konspiration som USA ligger bakom.

Det som naturligtvis är hårresande är att hon sitter i partistyrelsen för ett parti som kallar sig demokratiskt. Hennes åsikter var ingen hemlighet, hon var ordförande för Svensk-kubanska föreningen i 30 långa år. Hon har inte tvingats avgå. Hon står fortfarande och representerar vänsterpartiet, i Sverige idag, år 2004.

Innan hon avgår är min respekt för vänsterpartiet noll. Alla sanna demokrater i vänsterpartiet borde tvinga ut kommunisterna eller avgå själva. Jag skulle aldrig någonsin gå med på att det satt en person som stödjer en diktatur i partistyrelsen för folkpartiet. Det tror jag inga sanna demokrater skulle göra.

Fredrik Malm sa det väldigt bra i slutet av programmet:

"Här står en medlem av partistyrelsen i Sveriges fjärde största parti, som förhandlar med regeringen om vårt lands framtid och anser att Fidel Castro är demokrat, att jag som liberal är terrorist och som anser att Kuba är ett lyckorike. Det här visar att vänsterpartiet måste göra upp med inte bara med sin historia utan också med sin nutid."

Kvällens Agenda, ca 39 min in i programmet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Måste allt vara svart eller vitt? Alltså: hur många barn svälter i Kuba och hur många barn svälter i USA? Fler i USA väl? Vad är friheten värd om du ändå dör av näringsbrist?
Nej, jag försvarar INTE Kuba. Jag har nära vänner som flytt därifrån för att de förföljts som journalister och konstnärer.
Men ändå undrar jag: om USA inte har genomfört handelsbojkott, om Kuba fått handla fritt hade kanske utvecklingen inte varit lika stenhård?
Det kunde ha varit bättre där då.
Om igen: det är bara en liten tanke: inget försvar av det som sker idag.
hälsar Chadie