2004-09-24

Vänstervridna bibliotek

Johan Norberg och Björn Wallace skriver idag på DN Debatt om de vänstervridna biblioteken. De har jämfört "vänsterböcker" med "högerböcker" och funnit att det är en kompakt övervikt för vänsterlitteraturen.

"Undersökningen visar att högerböckerna finns i genomsnitt i knappt 40 kommuner medan vänsterböckerna i genomsnitt finns i mer än 155 kommuner. Om en biblioteksbesökare förutsättningslöst vill läsa in sig på ett område som nationalekonomi, feminism eller miljöpolitik, är sannolikheten fyra gånger större att hon går därifrån med en vänsterbok i handen än en högerbok."

De har jämfört tio liknande böcker från varje sida, och alltså uteslutit författare som Michael Moore och Noam Chomsky. Annars hade det blivit än värre. Moores "Korkade vita män" finns i så många exemplar att det motsvarar hälften av den liberala litteraturen tillsammans.

Ännu mer skrämmande är att det ser ännu värre ut på skolbiblioteken. Inte ens när barn och ungdomar formar sitt tänkande finns det två sidor att tillgå. Vi har mycket jobb framför oss kära liberaler.

UPPDATERING kl 15.25:
Debatt i P1 Morgon mellan Johan Norberg och Nina Wadensjö. Klicka på sändningen 07.39.

Inga kommentarer: