2004-09-24

Ska Bodström avgå?

En läsare undrar om jag tycker att Thomas Bodström ska avgå. Ja, det tycker jag. Jag tycker alla sosseministrar ska avgå. Men seriöst, ska han avgå pga rymningarna? Ja, det tycker jag också.

Som Lena Mellin skriver i Aftonbladet så stänker Lena Häll Erikssons avgång även på Thomas Bodström. Häll Eriksson har sagt att hennes huvuduppgift är att hålla reda på ekonomin och se till att budgeten är i balans. Självklart måste hon det, men hon måste också se till att folk inte rymmer från fängelserna. Anser hon att det behövs mer pengar för att förhindra det så måste hon försöka få det, och en fördel är då att tydligt tala om det. Nu säger hon inte det, och vi måste förmoda att hon tycker att pengarna räcker. Men ändå rymmer fångarna på löpande band.

Alltså fel person på fel plats och det är Thomas Bodströms fel till etthundra procent. Antalet intagna har ökat med 3000 senaste fem åren och det är proppfullt på fängelserna. Vad gör Bodström? Föreslår ett superfängelse, som sedan blir en ombyggnad och 50 extra platser. Det löser väldigt lite av problematiken och det är Bodströms fel till etthundra procent.

Som nämndeman ser jag en del av problemen både med rättsväsendet och kriminalvården. Allt är inte Bodströms fel, men samtidigt har han haft lång tid på sig att fixa det.

Varje rymning är inte Thomas Bodströms personliga fel, men den stora förändring som skulle behövas inom kriminalvården finns inte. Det är Thomas Bodströms personliga fel. Blir det bättre om han avgår och någon annan sosse kommer till istället? Troligen inte speciellt mycket, men det sänder iallafall en signal till folket att problemet tas på allvar. Så ja, Thomas Bodström bör avgå.

Hade det varit bättre med en moderat som justieminister frågar samma läsare. Nej, men med en folkpartistisk. Skämt åsido, jo, det hade det nog faktiskt. Det behövs fler platser i fängelserna och de kan inte trollas fram med knäna. Jag tror faktiskt att en borgerlig regering skulle ha prioriterat det här problemet högre oavsett om det är en folkpartist, moderat, centerpartist eller kristdemokrat. Straff och fängelser är en moderat hjärtefråga och verkar även ha blivit det för folkpartiet. Så ja, det tror jag.

Dessutom måste kriminalvården göras om och jag tror det finns större chans att det händer med en borgerlig regering. Sossarna har hamnat i det läget att de är ansvariga för hur väldigt mycket fungerar i Sverige, och har därmed svårt att göra dessa stora förändringar. Det hade varit samma situation om vi hade haft borgerligt styre i 70 år. Det behövs lite omväxling för att fortsätta förändringen.

Inga kommentarer: