2004-09-11

Folkmord i Sudan

Colin Powell har i ett tal sagt att händelserna i Sudan ska betraktas som folkmord och försöker få igenom en resolution i FN om att införa sanktioner mot Sudan om regeringen inte stoppar mordet. Det är på tok för lite med bara sanktioner, trupper borde in i landet omedelbart, men trots det är USA det land som driver den tuffaste linjen. Och den linjen är tydligen för tuff för Kina, Pakistan och Algeriet som inte tycker det behövs sanktioner. Vad ska man göra då? Sudans regering har inte uppfyllt kraven från den förra veka resolutionen, nu har halva september snart gått och FN ska inte ens hota med sanktioner?

Skamligt.

Den rapport som Colin Powell stödjer sig på är skrämmande läsning. Personal på amerikanska UD har intervjuat 1800 personer i flyktingläger i Darfur och Chad. Siffrorna visar hur många som upplevt följande:

Dödande av familjemedlem - 61%
Dödande av icke-familjemedlem - 67%
Våldtäkt - 16%
Förstörelse av by - 81%
Förstörelse av privat egendom - 51%

De som utsatt dem för detta är en blandning av regeringstrupper och den så kallade Janjaweed-milisien.

Skamligt, otroligt, vidrigt, äckligt är ord som passar in rätt bra på hur världens länder agerar just nu. USA driver den tuffaste linjen som är på tok för klen. EU säger inte flaska och Sverige säger ännu mindre. Hur kan man som statsminister vara värd för fyra konferenser om folkmord och sedan inte säga ett pip när ett nytt folkmord pågår inför våra ögon. Hur kan en sån person se sig i spegeln på morgonen? Och varför säger inte oppositionen inte något? Glömde de att prata om Sudan i badtunnan hemma hos Maud?

Vidrigt.

Inga kommentarer: