2004-09-13

Enmansvalkretsar

Dick Erixon har satt ihop en tabell som visar hur Sverige skulle se ut med enmansvalkretsar, där en kandidat röstat fram till riksdagen från varje valkrets.

Antalet ledamöter skulle minskas till 249 och det skulle ge valkretsar med i snitt 27 000 väljare i varje, vilket naturligtvis skulle göra kontakten lättare mellan riksdagsledamoten och de som valt denne.

Spontant är jag positiv till enmansvalkretsar. Visst finns det farhågor om att sossarna skulle permanenta sitt maktinnehav, men som Dick Erixon antyder, vad skulle vara så nytt med det? Till en början tror jag att det skulle vara till klar fördel för sossarna. Borgarna måste enas om en kandidat i varje valkrets vilket på kort sikt troligen leder till att man på en del ställen tappar röster. Många vänsterorienterade folkpartister skulle ha svårt att rösta på en moderat och tvärtom. På lite längre sikt kan dock inte sossarna leva på sitt "goda namn" och måste se till att få fram riktigt bra kandidater som inte kan gömma sig i en anonym massa och ett stort toppstyrt parti. Det blir ingen lätt sak för borgarna heller men ändå ett snäpp lättare tror jag.

Att minska antalet ledamöter till 249 är också bra. Det ger högre status, större möjlighet att påverka och chans till bättre resurser.

En annan positiv aspekt med enmansvalkretsar är att det iallafall rent teoretiskt (jag tror inte det är så vanligt i verkligheten) finns möjligheten för en person helt utan anknytning till något att parti att ta sig in i riksdagen. Lyckas du bara genomföra en riktigt bra personvalskampanj så kan du komma in i riksdagen och där verkligen representera de väljare som har valt dig.

Inga kommentarer: