2004-08-14

USA ger bistånd till Kuba

Relationerna mellan USA och Fidel Castro på Kuba är minst sagt frostiga och har så varit under en lång tid. De som kramar Castro, bland annat Svensk-Kubanska föreningen (SVEK), skyller precis allt ont i världen på USA. Nu visar det sig att den store satan ger bistånd till Kuba för att hjälpa dem med problemen som orkanen Charley har åstadkommit.

USA har sedan många år ett handelsembargo mot Kuba för att försvaga Fidel Castros position. Något som SVEK kritiserar hårt och här håller jag till viss del med dom. Det är rätt att sätta press på diktatorer, men ett embargo drabbar bara befolkningen och hjälper istället Castro att behålla makten. Men det SVEK aldrig säger är att medicin och mat är undantaget från embargot.

Känner ni inte till SVEK innan så läs gärna lite om dom. Galnare människor får man leta efter. Roande kan det också vara att läsa den debatt vi i liberala ungdomsförbundet hade med SVEK under förra hösten. Den kom till efter att Arbetets museum i Norrköping arrangerade en filmkväll tillsammans med SVEK men inte bjöd dit någon för att säga emot deras vidriga åsikter.

Vårat första inlägg - Fidel Castro är en diktator
Svar från Arbetets museum - Arbetets museum ska vara en mötesplats för samtal
Svar Ricardo Fackmar - Kuba är en förebild för andra länder
Och från SVEK själva - Kubanerna har rätt att själva forma sitt styre
Fredik Malms inlägg i debatten - Svensk-kubanska ägnar sig åt diktaturvurm
Andra svaret från Arbetets - Vi är mot alla former av förtryck

Inga kommentarer: