2004-08-03

Spelmonopolet

Det svenska spelmonopolet är under ständig attack från utländska bolag. Monopolet försvaras med att det ska minska spelmissbruket och överskottet ska tillbaka till bla idrottsrörelsen. Istället har det blivit en del av socialdemokraternas maktapparat (se tidigare post). DN har genomfört en föredömlig granskning av läget, mer sånt!

A-lotteriet ägs av Socialdemokratiska Arbetarpartiet och SSU och står för inte mindre än 40% av partiets totala intäkter, eller 80 miljoner kr av totalt 200. SSU är ännu mer beroende av lotterna än partiet som helhet, de står för 76% av intäkterna.

Det är ju självklart bra att partierna inte enbart lever på partistöd från staten, men om sådana här samband inte redovisas tydligt för folket så vet de inte om partiet styrs av ideologi eller egna ekonomiska intressen. På samma sätt som att bla LO:s stöd till regeringspartiet inte redovisas öppet.

Om jag driver en personvalskampanj och stenhårt propagerar för att tex en ny bro ska byggas någonstans i kommunen. Så är det så att ett byggföretag inriktat på att just bygga broar är den största finansiären till min kampanj. Är inte det då ganska intressant för väljarna att veta?

På samma sätt är det intressant för väljarna att veta vilka som bidrar till de olika partierna och det är intressant att veta att det finns bara tre bolag som har fått tillstånd av regeringen att bedriva spelverksamhet på nätet. Svenska spel, ATG och Spero, som ägs av, ja ni gissar rätt, A-lotteriet.

Inga kommentarer: