2004-08-01

Framgång för WTO

Efter ett helt gäng om och men, så blev WTO-förhandlingar tillslut framgångsrika. De rika länderna ska minska sina jordbrukssubventioner (på sikt iallafall) och de fattiga ska släppa in industriprodukter på sina marknader. Johan Norberg förklarar anledningen till att de rika länderna helt plötsligt går med på att skära i jordbruksstödet. Anledningen är den att WTO inte längre tillåter denna sorts subventioner i samma utstreckning och därmed kan andra länder angripa dem och få det prövat i WTO. Brasilien gjorde det med USAs tullar på bomull och fick rätt. Så de rika länderna försöker nu få ut så mycket "fördelar" som möjligt genom att förhandla med att erbjuda mindre skydd av sitt eget jordbruk.

Det låter ju hemskt egoistiskt och taskigt mot de fattiga länderna, och det är det också, fast ändå inte. (Vore jag nu presidentkandidat i USA skulle jag lätt klassas som flip flopper.) Det är taskigt tänkt, att de ska försöka få så mycket fördelar ut av det som möjligt, men det blir inte taskigt i praktiken. För alla tullar, hinder och subventioner som tas bort är bra. Oavsett vem som tar bort dem. Det bästa de fattiga länderna kunde göra vore att ta bort alla sina egna tullar och subventioner, även om inte de rika länderna gjorde det. Det absolut bästa är självklart när det råder totalt frihandel i världen, men alla steg däråt är bra.

För en del kanske det låter konstigt att de fattiga länderna ska göra så. Men det gynnar inte landet att ha tullar och subventioner på sina egna produkter. Om landet A producerar mycket kläder och så börjar det komma billigare och bättre kläder från land B. Då kanske land A sätter upp tullar mot land B. Det gör att befolkningen i land A får dyrare och sämre kläder. Hade de istället släppt in kläderna från land B så hade de fått billigare och bättre kläder och kunde använda de pengar de sparar på att köpa de bättre kläderna, på andra behov. Kanske handlar det om bättre elektronik till hemmet. Då skapas ett sådant behov och land A kan istället börja tillverka och sälja elektronik. Och så fortsätter det. Levnadsstandarden höjs. Bra va?

UPPDATERING:
John Kerry dissar framgångarna i WTO och beskyller Bush för att miljoner stålarbetare förlorat jobbet. Buuu Kerry!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ursäkta ett matt leende: Du kör fortfarande med två länder - två varor modellen? Jag har knappt sett den sedan 101.

Men visst är det bra (med klara undantag) att tullar och andra handelshinder rivs ner.

Vänligen

Bengt O.

http://www.karlsson.at/euroblog.htm

Mathias Sundin sa...

Klart att det är mer komplicerat än så, men jag tycker det visar rätt bra vad det handlar om. Vad är det för klara undantag du menar?

Anonym sa...

Infant industries.

Bengt O.

http://www.karlsson.at/euroblog.htm