2004-08-05

Fortfarande "nästan folkmord"

Den svenska regeringen håller fast vid sin tydliga och klara linje att det som pågår i Darfur är nästan folkmord. Det är väldigt svårt att tolka kriterierna för folkmord, skriver Laila Freivalds och Carin Jämtin på DN Debatt.

I debattartikel beskriver de först vad som pågår i Darfur och sedan att det nästan är ett folkmord. Sen säger man iallafall att benämningen på det som sker i området inte ska påverka vad omvärlden gör för att stoppa det. Ok, bra. Vad gör då Sverige?

Jo, det förklarar Freivalds och Jämtin. Hittills har vi bidragit med 77 miljoner till olika FN- och hjälporganisationer, och planerar att ge 30 miljoner till. Bra, det behövs. Det hjälper till att lindra människornas lidande, men vad gör vi för att helt stoppa det?

Förutom att uppmana Sudans regering på DN Debatt att få milisen att sluta mördandet, så kommer regeringen att i slutet av augusti placera en diplomat i Sudans huvudstad. Regeringen stödjer också FN, EU och Afrikanska Unionen, dock oklart hur. Det borde väl utan tvekan stoppa milisen, eller vad tror ni?

Så klagar Freivalds och Jämtin på att det internationella samfundet har agerat och reagerat långsamt. Vad har Sverige gjort då? På vilket sätt har vi gått före och försökt bana vägen? Regeringen har ju inte ens skrivit på DN Debatt innan.

Och vad gör man nu? Visst man hjälper till och petar lite här och var. Men vad tycker Sverige att FN och EU ska göra sen om inte Sudans regeringen får stopp på dödandet inom 30 dagar. Vill vi att det ska införas sanktioner? Ska vi ta till militärt våld? Är då Sverige beredda att bidra med trupper? Inget får vi i deras debattartikel svar på.

Vad kan vi som litet land göra då? Inte så mycket naturligtvis, men vi kan göra vår röst hörd. Vi kan skrika högt och göra allt vi kan för att slakten i Darfur stoppas nu! Inte om 30 dagar plus sanktioner.

Inga kommentarer: