2004-08-04

Blev det någon bounce?

Det har pratats mycket om John Kerrys uteblivna "bounce" efter konventet, ett hopp uppåt i opinionsundersökningarna alltså. De första indikationerna sa att det inte blev mycket av den bouncen, nu har det kommit lite fler undersökningar så låt oss analysera dem. När jag skriver % menar jag procentenheter.

Namn på undersökare / Skillnad från förra mätningen

CBS News +2% (Kerry leder med 5%)
CNN/Gallup -7% (Bush leder med 6%)
ABC News +4% (Kerry leder med 2%
ARG +1% (Kerry leder med 4%)
Newsweek +4% (Kerry leder med 7%)

Kerry har alltså fått en liten bounce på två-tre % ser det ut som. Al Gore fick 8-10% efter sitt nomineringstal år 2000. Det behöver dock inte betyda att konventet och Kerrys tal var så misslyckat som det först verkar. Det är rekordmånga som redan har bestämt sig hur de ska rösta. Det finns en mängd olika siffror på hur många det egentligen är, det beror mycket på hur undersökarna frågar, men alla säger en sak jämfört med valet år 2000 - det är väldigt få som inte har bestämt sig.

Det kan möjligen förklara Kerrys klena bounce. I övrigt verkar konventet nämligen ha fungerat mycket bra för Kerry. Meningen med de fyra dagarna var att presentera honom för det amerikanska folket och de har nu fått en klart positivare bild av honom.

I frågor rörande hälso- och sjukvård, irakkriget, skatter, utbildning och ekonomi har Kerry nu större förtroende än Bush. På samtliga dessa områden har Kerry ökat mellan 10-15%. Vad gäller terrorism så leder Bush fortfarande, men nu knappt sedan Kerry tog in 15%.

Vad gäller kandidaternas personliga egenskaper så ser det bättre ut för Bush men Kerry har även här hämtat in 10-13% på varje område. Bush leder i ledarskap, säkerhet och konsistens (ej flip-floppa) och Kerry i värderingar, ärlighet och empati.

Vad gäller antal elektorsröster så ser det fortsatt ljust ut för Kerry. 26 juli ledde Kerry med 275 elektorsröster mot Bushs 220. Efter konventet har Kerry 291 och Bush 215. En ökad skillnad med 21 röster.

Så sammanfattningsvis en ganska klen bounce för Kerry vad gäller väljarstöd, men som kan ha en förklaring i det stora antalet väljare som redan bestämt sig. I övrigt har väljarna fått en klart positivare bild av honom.

Efter republikanernas konvent får vi se om det ser likadant ut där. Vi får också se hur republikanerna lyckas utnyttja den här dåliga bouncen för Kerry. Som jag nämnt tidigare så menade de innan konventet på att ledningen för Kerry nu skulle kunna vara så mycket som 15%. Att den inte blev så stor kan skapa en negativ stämning runt Kerrys kampanj. Å andra sidan så kan väl demokraterna göra om samma trick inför republikanernas konvent, och hoppas att deras bounce blir lika dålig.

Länkar:
RealClear Politics - samlar resultat från olika undersökare
Zogby - granskar battleground states

Inga kommentarer: