2004-07-28

USAs första svarta president?

Ja, helt främmande känns det inte när man hör Barack Obama tala på demokraternas konvent. Han är inte i samma retoriskt höga klass som Bill Clinton, utan använder lite mer grundläggande retorik som när han gick in på att landet måste enas och inte fortsätta delas.

"Jag säger till dom [som försöker dela landet]; det finns inte ett liberalt Amerika, och ett konservativt Amerika - det finns ett United States of America. Det finns inte ett svart Amerika, ett vit Amerika, ett latinskt Amerika, ett asiatiskt Amerika - det finns ett United States of America."
 
Så fortsätter han i den stilen och det funkar mycket bra på publiken. Inte samma retoriska finter i världsklass som Bill Clinton sysslar med, men det funkar precis lika bra i ett sådant här sammanhang.

Förutom att ena landet så fortsatte Obama den tuffa linjen mot terrorismen. Demokraterna försöker visa att det är beredda att gå ut i krig, men inte att de kommer göra det lika lättvindigt som Bush. Det kommer vara tuffa i kriget mot terroristerna, men samtidigt ena landet och världen. Styrka och visdom är inte två motsatser, sa Bill Clinton tex.

I övrigt pratade Obama en del om människors möjligheter, om deras hopp och drömmar. Att staten inte ska styra deras liv och fixa allting åt dem, men hjälpa dem lite på traven, när de har det svårt.Obamas tal var det mest positiva hittills. Väldigt lite direkt kritik mot Bush. Snyggt.

Mycket passion från Obama genom hela talet och jag tror budskapet går hem. Demokraterna har lagt upp en mycket smart strategi, kan de få ut den till väljarna får republikanerna mycket tufft.

Inga kommentarer: