2004-07-11

Rymdturism

Den 21 juni 2004 kommer att bli ett datum att minnas i rymdhistorien. För första gången sköts en privatfinansierad rymdfarkost, SpaceShipOne, upp och landade säkert på jordytan 90 minuter senare.

Resan är en del i tävlingen X Prize. Den som först genomför en lyckad resa ut i rymden med minst tre passagerare och sedan upprepar bedriften med samma farkost inom två veckor, vinner 10 miljoner dollar.

Det här ett av de mest spännande projekt någonsin. Inte nog med att det har visat att det går att göra privatfinansierade resor till rymden, det öppnar också andra oändliga möjligheter. Till att börja med rymdturism.

Paralleller går naturligtvis att dra till flygets början. Till att börja med var det smågalna och besatta uppfinnare som antingen hade egna pengar, eller fick övertala någon rik person att investera i deras projekt. Bakom SpaceShipOne står Microsofts grundare Paul Allen.

Få trodde väl i flygets början att det skulle gå att bygga flygplan med plats för flera hundra passagerare och att det skulle växa till en jätteindustri. Hjärnan bakom SpaceShipOne, Burt Rutan, menar att inom inte alltför lång tid så kommer det kunna erbjudas rymdresor i prisklassen 30-50.000 dollar. Sen när en andra generations farkoster har tagits fram borde priserna kunna komma ner i 10-12.000 dollar. Och det är bara början.

Det är otroligt häftigt att se vad entreprenörer kan skapa. 27 lag ingår i X Prize-tävlingen. Det ger en stentuff konkurrens. Det i sin tur gör att kostnaderna hålls nere och inget annat än det bästa duger. Jämför det med ett statlig projekt, helt utan konkurrens och troligen med mycket mer pengar. Det säger sig själv vilket som är det bästa alternativet.
Alla dessa lag har också kommersiella intressen framför ögonen. Deras rymdresor måste bli lönsamma någon gång, annars är det bara att lägga ner.

Här blir det tydligt varför det kan vara väldigt bra för mänskligheten att en del personer tjänar ofantliga summor pengar. Paul Allen är miljardär flera gånger om. Många på vänsterkanten att man borde ta ifrån honom större delen av pengarna, med motiveringen att ingen behöver så mycket stålar iallafall. Allen har stöttat det här projeketet med troligen mellan 10-50 miljoner dollar. Han har också tex satsat 25 miljoner dollar i ett radioteleskopsprojekt.

Går allt rätt kan Allen tjäna enorma summor, men det kan lika gärna bli precis tvärtom. Allen har så mycket pengar att han kan chansa lite. Det är inte enbart vinstintresset som gör att han satsar pengarna.

Paul Allen skulle säkert klara sig fint utan 20 miljarder dollar. Men mänskligheten skulle inte klara sig utan den sortens entreprenör som han representerar.

Inga kommentarer: