2004-07-18

Persson och Ringholm sämst utbildade

Tänk att det hade man nästan på känn, att Göran Persson och Bosse Ringholm skulle vara de sämst utbildade av alla stats- och finansministrar i EU. Persson har bara gymnasieskola (Ebersteinska här i Norrköping) och Ringholm bara grundskola.
 
I en artikel i Aftonbladet kommenterar Anders Isaksson det hela. Han menar att utbildningsnivån stadigt har gått ner från 70-talet och framåt och att det visar på hur politiken har blivit en klass för sig, den nya adeln.
Väl inne så klarar du dig även utan utbildning. Gör du dig omöjlig i politiken blir du landshövding, generaldirekt för någon myndighet, skickas till Brasilien eller stoppas undan i någon styrelse. Isaksson:
 
"En gång skapades demokratin i opposition mot sin tids politiska klasser, monarkin och adeln. I dag har demokratin producerat sin egen klass som lever på skattemedel."
 
I USA ser man tydligt att det vanliga är att du först bör lyckas i någon annan bransch innan du ger dig in i politiken. Väljer du politiken från början så måste du hela tiden fortsätta att ha väljarnas förtroende, det finns inget parti som skyddar dig.
 
Jag rekommenderar Isakssons böcker Den politiska adeln och de fyra banden om landsfadern Per Albin Hansson.

Inga kommentarer: