2004-07-17

Omfördela

Expressen har börjat en serie om Sveriges fattiga barn som enligt deras siffror ska vara så många som 262000. Vad är deras lösning på ungarnas problem då? Jo, omfördelning. Ta från de rika och ge till de fattiga.
 
Inte ett ord om tillväxt, bättre ekonomi, större möjlighet för de fattiga familjerna, bara om att omfördela. Expressen liberal tidning? Jo, tjena.

3 kommentarer:

AndersML sa...

Vänta lite.

1. Det där var väl inte en ledare, eller ens en ledarkrönika. Det var väl en krönikör som av någon anledning skriver i liberala Expressen (ungefär som Johan Hakelius skriver i LO-styrda Aftonbladet).

2. Det konkreta förslag Svensson för fram handlar väl dessutom inte om en ökad omfördelning, utan en förändring av den nuvarande - att byta en omfördelning från alla skattebetalare till alla barnfamiljer mot en som går till barnfamiljer som verkligen behöver det. Att det sedan kan skapa märkliga marginaleffekter, är en sak som (icke-ekonom-) krönikörer sällan behöver tänka på. Att det inte räcker med att skicka runt pengar är en annan.

Nåväl. Jag missade P1 Pengar i fredags, hörde du vilka förslag Rojas hade kring barnfattigdomen? På webben tycks programmet bara finnas i sin förkortade version.

Mathias Sundin sa...

Nä, visst är det inte en ledare. Däremot kör man ett stort tema i Expressen om barnfattigdom och för då fram omfördelning som sin lösning på det.

Jag skriver inte heller att dom förespråkar ökad omfördelning, utan bara omfördelning. Dessutom skulle man väl kunna kalla det ökad omfördelning om mer pengar ska tas från en grupp och ges till en annan.

Hörde tyvärr inte vad Rojas föreslog. Tror inte det var omfördelning iaf =)

AndersML sa...

Idag förde Expressen fram sin lösning: jobb. Klokt.

Och så tycks Pengar ha kommit upp i icke förkortad version nu också.