2004-07-27

Mothugg i NT

Idag ger sig en av journalisterna på mig efter min kritik mot de politiker som använder sitt frikort för att glassa runt på fotbollsmatcher och andra häftiga evenemang, som Gyllene Tider. Jag tänkte nu ta och såga honom och hans märkliga resonemang. Läs först min artikl om ni inte gjort det, så ni hänger med.

"Han måste vara svag i anden som inte tål hetluften, Mathias Sundin (fp)."
 
Måste jag? Är det inte precis hetluften jag helt frivilligt ger mig in i genom att kritisera det system alla andra håller käften om? Tur att någon granskar det, när journalisterna inte gör det..
 
"I lördagens NT gick han till attack mot kommunstyrelsens ordförande Mathias Ottoson (s) för att denne med frikort besöker Idrottsparken när IFK Norrköping spelar fotboll. Sundin (fp) tror att IFK Norrköping kan få otillbörliga fördelar genom att politikerna träffar fotbollsstyrelsen, sponsorer och möjligen journalister i det spartanska "VIP-rummet". Där bjuds, om jag minns rätt, en kopp avslaget kaffe och en torr bulle."
 
Att det bjuds kaffe och torr bulle där visste jag inte, det är sånt man bara vet om man själv utnyttjar vip-rummet.

Sen dillar journalisten om att det är populärt att kritisera politiker för deras extravaganser. Ibland med rätta, ibland inte. Så återkommer han till mig.
 
"Fp-politikern Sundins upprördhet över kollegorna i Norrköping visar missunnsamhet och småskurenhet. Kommunstyrelsens ordförande är i praktiken alltid i tjänst, även när han är på IFK:s matcher. Därför vore det bara en meningslös symbolhandling att han betalade hundralappen i inträde."
 
Nej, det är ingen missunnsamhet. Jag är inte avundsjuk. Jag kunde ha valt att också glida in gratis och äta torra bullar i vip-rummet. Och nej, det är ingen meningslös symbolhandling att kommunens ordförande, precis som alla andra, betalar för sin underhållning och andra tjänster han vill ha utförda. Eller går gränsen vid hundra kronor? Borde han inte också kunna låta kommunens parkarbetare klippa gräsmattan åt honom, han jobbar ju så hårt för kommunen och är ständigt i tjänst, eller är det att gå för långt? Varför ska han betala hyra för, kommunen äger tusentals lägenheter, eller är det att gå för långt? Var går gränsen, vid hundra spänn? Tvåhundra? Femhundra? Gränsen går vid noll kr, herr journalist.
 
"Det är istället alldeles utmärkt att han besöker de mest publikdragande begivenheterna i staden. Om han därmed skulle få en mer positiv inställning till IFK än annars - ja, så bra att den ledande kommunalpolitikern i så fall har den inställningen till klubben som gjort Norrköping mer känt än något annat, trots de senaste årens kräftgång."
 
Visst är det bra att besöker dom, och nej det gör inget om han är positivt inställd till IFK Norrköping. Men det jag ifrågasätter är om all annan verksamhet får samma intresse och uppskattning som IFK. De som inte kan bjuda på vip-läktare, fotboll och konserter. Är inte risken stor att de hamnar i skymundan?
 
"Mattias Ottosons integritet och handlingskraft prövas på andra arenor än på Idrottsparken. Men Mathias Sundin (fp) tror att en person som arbetar jämnt för Norrköpings bästa blir otillbörligt påverkad för att han möter med- och motparter öga mot öga. Det är tvärtom så att ledande politiker i Norrköping och annorstädes ännu mer borde konfronteras med andra makthavare än de närmaste partikamraterna, oppositionsledarna och tjänstemännen."
 
Ja, jag tror att han blir påverkad av att träffa dessa personer. Det handlar inte om att han inte ska träffa andra makthavare alls, men han ska träffa dem på andra ställen än vip-rummen. Även om han klarar att hålla isär de två, så leder det till misstankar. Och jag tror inte heller att det går att hålla isär det helt. Blir du kompis med någon så kliar du gärna dennes rygg (ta det inte så bokstavligt), det har vi sett alltför många exempel på.
 
"Med den osäkerhet om integritet som Sundin uppvisar, andras och uppenbarligen också sin egen, är det rimligt att han personligen låter bli att använda sitt frikort på IFK:s matcher. Men då platsar han inte heller i den kultur- och fritidsnämnd han av oklara skäl blivit placerad i av folkpartiet. När han nu ändå sitter där och rimligen växer till sig bör han, när han känner sig säkrare på sin egen integritet, istället bli en flitig gratisbesökare på alla kultur- och idrottsevenemang i Norrköping. Mattias Ottoson och andra politiker är åtminstone intresserade, turligt nog för Norrköping."
 
Jag vet inte vilken värld han lever i, men den verkar vara lite rosaskrimrande och fluffig. Nej, jag tror inte att alla de politiker som springer gratis på matcherna har sådan integritet som krävs för att stå emot det. Det är faktiskt helt omöjligt. På något sätt sugs du in i systemet och blir en del av det. Det är svårt att förklara men jag har på den här korta tiden känt att det är svårt att inte bli en del av det även om man kämpar emot. Inte så att man blir korrumperad och fifflar bakom väljarnas ryggar, men omedvetet tar men hellre beslut som gynnar dem man gillar och är beroende av. Det är fullt naturligt.
Journalisten tycker att jag ska växa till mig. Jag ger honom samma uppmaning. Att inte inse att man är ett del av ett system är omoget. Den här journalisten verkar vara det i allra högsta grad.
 
Åter till en av hans första meningar:
 
"Sundin (fp) tror att IFK Norrköping kan få otillbörliga fördelar genom att politikerna träffar fotbollsstyrelsen, sponsorer och möjligen journalister i det spartanska "VIP-rummet"
 
...möjligen journalister... skriver han. Att Ottosson och han träffats där låter verkar inte helt orimligt. Nu skriver han ett långt försvarstal till förmån för Ottosson. Om man då vet att dessa umgås i ett VIP-rum, kan inte det då leda till att man lätt kan misstänka att de kommit på vänskaplig fot, och det är därför journalisten försvarar Ottosson? Jo, sådana misstankar uppkommer lätt när olika sorters makthavare minglar i VIP-rum. Det är just det som är problemet, herr journalist! Men bullarna var ju torra, och kaffet blaskigt, så då är det lugnt.

Inga kommentarer: