2004-07-01

Makt korrumperar

I Kanada har nu en liberal regering styrt i över 10 år. Det har lett till att de behandlar skattebetalarnas pengar som sina egna, tar väljar för givna osv. I februari avslöjades att regeringen använt ca en halv miljard kr för att göra reklam för federalism i Quebec-provinsen. Ungefär som att Systembolaget använder sina pengar till att argumentera för monopolet.

Det har straffat sig, och den liberala regeringen har nu inte egen majoritet längre, men det gick inte lika illa som väntat.

Efter bara 10 år vid makten så har den liberala regeringen blivit korrumperad och maktgalen. Liberaler förspråkar ju ändå en stat som inte lägger sig i människors liv så mycket. Till skillnad från tex svenska socialdemokrater, som gärna vill lägga det mesta tillrätta.

2006 har sossarna styrt i 16 år i följd. Innan dess hela tiden sedan 30-talet med ett kortare uppehåll på 70-talet. Tanken att socialdemokraterna också har blivit maktgalna, och gör allt för att behålla den, är ju inte helt främmande, om man säger så. Något för borgerligheten att skjuta in sig på? Ja, definitivt.

Inga kommentarer: