2004-07-26

Lyd! Annars...

...blir det (kanske) sanktioner! Ungefär så mycket tar EU i mot Sudans regering, när de säger till dem att omedelbart få stopp på dödandet. Inget tydligt hot om våld så långt ögat når, eller så förstår inte jag de diplomatiska undertonerna. Vi får hoppas Sudans regering gör det isåfall. För det vet ju att Europa inte drar sig för gå in med full kraft för att stoppa folkmord!

Visst är det bra att EU gör någonting nu iallafall, men varför först nu? Det har varit känt ganska länge nu vad som pågår i Darfur. Den här varningen borde ha kommit för några månader sedan, som en omedelbar reaktion på rapporterna om vad som pågick i landet. Nu borde Sudans regering ha fått ett ultimatun på någon vecka, att se till att få stopp på dödandet, annars stoppar vi det med de medel som krävs.

När man läser i tidningarna om att vad EUs 25 länder enats om så inser man vilken tyngd bakom orden de skulle kunna ha. Tänk ett riktigt bra samarbete mellan världens etablerade demokratier EU, Japan, Australien, Nya Zealand, USA och Kanada. Så fort en sån här konflikt poppar upp agerar de omedelbart och om inget förbättas så ingriper de med militär makt.
Då skulle det förmodligen räcka med den här sortens vaga hot som EU uttalar nu.

Nåja, tillbaka till verkligheten.

Det ska bli intressant att se hur det här utvecklar sig. Kommer EU faktiskt göra något om situationen i Darfur inte förbättras? Kommer det bli USA och Storbritannien som får bära den stora bördan igen, eller kommer de solidariskt att dela på den? Jag har mina aningar klara, men låt oss hoppas på det bästa.

Inga kommentarer: