2004-07-27

Clinton for president!

Orkade inte sitta uppe i natt och lyssna på alla floskler, men alla de viktiga talen finns hos C-SPAN. Började med att lyssna på Clinton och när han säger det, så blir tom flosklerna bra. Det var ett sanslöst bra tal, och det ska bli mycket intressant att jämföra det med Kerrys tal på torsdag. Tycker helt klart ni ska kolla på det, men ska iallafall kommentera några höjdpunkter.

För någon vecka sedan sa Bush att vi måste ge folket verktyg för att kunna lyckas. Många reagerade (bla jag) och sa att det kunde lika gärna Clinton ha sagt, och sa också under sin tid i Vita huset. I talet inatt sa också Clinton precis det. Helt säkert med flit för att visa på att Bush använder demokratisk retorik. Det gillar säkert inte kärnväljarna som Bush försöker elda igång, bla med att försöka förbjuda gay-giftermål.

Clinton gjorde en extremt snygg grej när han kritiserade Bush för att inte åkt till Vietnam. Han sa att Bush, Cheney och han själv alla skippade Vietnam, men Kerry, som också var priviligerad och lätt kunde kommit undan, åkte helt frivilligt. Genom att inkludera sig själv så blir det inget gnäll mot Bush av det han säger, istället framstår Kerry i otroligt bra dager. Ruskigt smart.

Skattelättnaderna för de rikaste är ganska uttjatade, men han angrep dem ur en ny vinkel. Dels satte han sig själv i den grupp som fick dem, topp 1% rikaste, och tyckte det var lite lustigt att republikanerna som var så elaka mot honom när han var president, var så snälla mot honom när han slutat. Sen insåg han att det var ni (pekar på publiken) som betalade räkningen. Det riktigt smarta var att påpeka hur dessa skattesänkningar hade gjort så att vi inte kunde skydda oss ordentligt mot terrorister och massförstörelsevapen. En kostnad på en miljard dollar för att söka igenom containers efter massförstörelsevapen hade Clinton infört, men som Bush tog bort för att ha råd att sänka skatterna. Slår precis mot republikanernas starkaste område, kriget mot terrorism.

Som Andrew Sullivan säger: Om inte konstitutionen hindrade det så skulle den här mannen fortfarande vara president.

Som svensk är det lite kul (eller snarare väldigt tragiskt) att jämföra Clintons tal med dom i Almedalen, av tex de borgerligas statsministerkandidat Fredrik Reinfeldt.

Inga kommentarer: