2004-07-10

John-John

På grund av problemen med bloggen har jag ännu inte kunnat lämna någon kommentar om John Kerrys val av running mate, John Edwards. Jag kan ju börja med att konstatera att jag gissade fel. Mitt tips var Kerrys vän Dick Gephardt. Jag trodde att Kerry skulle gå mer på den politiska erfarenheten och mindre på kampanjskickligheten.

Samtidigt tror jag inte att Kerry kunde ha gjort ett bättre val, från möjliga kandidater ska tilläggas. Den populäre republikanen John McCain hade varit bättre och möjligen också Hillary Clinton.

Edwards är det som Kerry inte är, och därmed kompletterar de varandra bra. Kerry är en statsman med mångårig politisk erfarenhet, men en lite väl privligerad person för att vara trovärdig i alla frågor. Han är son till en diplomat, växte upp i Europa, gick på dyra privatskolor, mångmiljonär och i högsta grad en del av makten.
Edwards är från södern, växte upp under tuffare omständigheter och har tjänat alla sina pengar själv. Han verkar också vara en skickligare retoriker än Kerry. Så är han snygg också, utsedd till sexigaste politiker år 2000. Det ska inte underskattas.

En annan av Edwards tillgångar är hans födelseplats. Han är född i Södern, South Carolina (och är senator från North Carolina) och väger därmed upp Kerrys nordostliga hemmavist. Både North och South Carolina röstade Bush år 2000 och har röstat republikanskt sedan 1980. Georgia och Louisiana är också starka fästen för Bush som nu kommer med i spel. Nu måste republikanerna spendera pengar och tid på att försvara sina tidigare säkra stater och därmed kan de satsa mindre på att vinna i övriga så kallade battleground states.

Florida är också en stat som påverkas av Edwards. Som ni vet vann Bush Florida med minsta möjliga marginal år 2000. Den staten kan nu tippa över till demokraternas sida i år. Det kan bli lika avgörande nu som för fyra år sedan.

Hans politiska budskap är inte lika positivt, även om det säkert funkar bra, tex i Södern. Det kretsar mycket kring att rädda amerikanska jobb. Alltså protektionism med allt vad det innebär. Utrikespolitiskt verkar han inte ha mycket att komma med, det är väl Kerry som står för den biten. Edwards röstade, som Kerry, för Irak-kriget.

Republikanerna kommer troligen skjuta in sig på hans röstande i senaten. De hävdar att Edwards är den fjärde mest liberale (läs vänster) senatorn och Kerry är etta. Dessutom kommer de lyfta fram hur han har tjänat sina pengar. Skadeståndsadvokater är inte så högt ansedda i USA. Kanske är det mest näringslivet som känner avsmak, och inte så mycket vanligt folk.

Ironiskt nog har John McCain blivit ett av republikaneras främsta vapen. De vill framställa Edwards som ett andrahandsval efter just McCain. Reklam med McCain och Bush sänds nu över landet. Varje gång de ser Edwards ska folk tänka att det borde ha varit McCain. Mycket smart.

Men det är intressant att se att republikanerna inte verkar ha så mycket att komma med mot Edwards. Han är relativt oerfaren men det balanseras upp av Kerry. Att han gillar protektionism är inget de kan angripa. Det har varit ganska klen kritik hittils från Bushlägret. De bidar naturligtvis sin tid, men har fått något rejält att bita i.

Nu ska ni dock inte låta er luras av opinionsundersökningarna den närmaste månaden. Kerry-Edwards kommer rycka ifrån rejält. Allt fokus är på dem nu och om ett par veckor är det dags för demokraternas konvent. I oktober kommer vi kunna börja se vartåt det lutar.

John Edwards hemsida.

Inga kommentarer: