2004-06-28

Irak styrs av irakier

Det var tänkt att makten skulle lämnas över till den tillfälliga irakiska regeringen först på onsdag, men det har redan skett. En smart fint för hindra att det blir ett blodbad på onsdag.

Ett drygt år efter invasionen har vi alltså en irakisk regering som styr. Inom ytterligare ett halvår så kommer vi dessutom ha en demokratiskt tillsatt regering. Jag har svårt att fatta det.

Samtidigt fortsätter kidnappningarna av utlänningar i Irak. Tre turkar, en pakistanier och en amerikan är de senaste offren. Terroristerna (de är inte motståndsmän som svenska medier älskar att kalla dem) ställer ungefär liknande krav på länderna hela tiden. Dra tillbaka trupperna, sluta delta i återuppbyggnaden, åk hem och så vidare.

Det är just nu väldigt inne att kidnappa och hugga av huvet. Ingen regering har dock fallit för trycket att göra som terroristerna säger. Varför fortsätter de då, eller varför började de överhuvudtaget? Kan de ha fått blodad tand när den nya spanska regeringen gjorde precis som de ville, efter tågbombningarna i Madrid? Säkert inte hela förklaringen, men en möjlig inspirationskälla.

Det går inte att vara snäll och tillmötesgående mot terrorister. Då vinner dom.

Inga kommentarer: